Izložba "Iznad života i smrti" u Galeriji RTS-a

Retrospektivna izložba dela Željka Tonšića "Iznad života i smrti" otvorena je u Galeriji Radio-televizije Srbije. Autor izložbe Maja Živanović sabrala je oko 60 dela uglavnom iz porodične kolekcije u postavci koja će posetiocima biti dostupna u Takovskoj 10 do 9. juna.

O delu i posebnoj, nenametljivoj ličnosti Željka Tonšića na otvaranju su govorili Nikola Kusovac, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a i istoričarka umetnosti Maja Živanović.

Javnost prvi put od smrti autora 2014. godine ima priliku da sagleda bogatstvo opusa ovog vrsnog umetnika fantastike, cenjenog širom Evrope.

Stvaralaštvo Željka Tonšića nadahnuto je renesansom i biblijskim motivima, kao i simbolizmom i umetnošću prerafaelita.

Tonšić (1954-2014) je bio jedan od retkih posvećenika suštinskog u umetnosti. Ta beskrajna predanost iskonskoj lepoti i samom činu stvaranja, okosnica je posthumne retrospektivne izložbe jednog od najboljih evropskih slikara magijskog neosimbolizma i fantastike, koja je pred posetiocima u Galeriji RTS-a.

Postavka je retka prilika da se na jednom mestu vide dela ovog umetnika nedovoljno poznatog srpskoj javnosti koji je, kroz čitav svoj složeni slikarski opus, od realnog ka nebeskom – težio paradigmi idealne žene koja u sebi poseduje antičku, renesansnu i biblijsku lepotu. Lepotu, kao jedan od neobjašnjivih pojmova, koju posmatrač može samo da oseti i da joj se divi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. maj 2019, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Izlozba

Ovo treba da vidi svako,toliko lepote,emocija,carolije,radosti,umetnosti ,vestine,maste,prelepo