"Lovci na bisere" i "Faust" u izvođenju Opere iz Sankt Peterburga

Gostovanje Opere iz Sankt Peterburga počinje u Narodnom pozorištu raskošnom predstavom "Lovci na bisere", a nastavlja se u petak na velikoj sceni Madlenianuma izvođenjem "Fausta" koji je poslednji put igran u Beogradu pre 17 godina.

Srbija će čuti ono što se retko sluša, obećavaju gosti iz Rusije. Operu "Faust" priču o životu i smrti, usponu i padu, priredili su kao eksperimentalnu predstavu sa horom veštica i drugom preljom.

"Tokom čitavog svog života ja sam bio provokator, tako da je jako teško pretpostaviti reakciju publike. Publika treba da očekuje čudo, a čudo ne možemo da predvidimo, ono se ili dogodi ili se ne dogodi", naglašava reditelj i direktor Opere iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov.

Nasuprot "Faustu", bajkovitu priču "Lovci bisera" donose u klasičnom stilu.

"Namerno smo došli sa dve dijametralno suprotne predstave, jedna je za publiku koja ima megalomanske tendencije kada je muzika u pitanju, a druga je eksperimentalna. Mislim da je pozorište mesto gde imamo priliku da vidimo nešto novo što nemamo priliku da vidimo u životu, a to posebno pruža opera", objašnjava Aleksandrov.

"Ovo nije događaj samo grada Beograda, nego i čitave zemlje i regiona", kaže v.d. upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Opera "Lovci bisera" prvi put je izvedena pred publikom 1863. godine u Parizu, a njene melodije citirane su u filmovima i izvodi u instrumentalnim obradama.

Opera Sankt Peterburga obećava publici ne samo vrhunske izvođače, već i dekoracije i kostime.

broj komentara 0 pošalji komentar