Opera "Sankt Peterburg" na scenama Narodnog pozorišta i Madlenijanuma

U okviru 150. godišnjice Narodnog pozorišta u Beogradu i 20. godišnjice pozorišta Madlenijanum, na scenama Narodnog pozorišta i Madlenijanum gostovaće jedno od najboljih i najnagrađivanijih muzičkih pozorišta – "Opera Sankt Peterburg".

Jurij Aleksandrov, umetnički direktor Opere Sankt Peterburg naveo je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da će publika imati prilike da vidi dve potpuno različite predstave.

"Predstava 'Lovci na bisere' je svojevrsna bajka za odrasle, jedan specifičan koktel između istočnjačke egzotike i francuske prefinjenosti. Ta predstava je pre svega namenjena publici koja ima donekle megalomanske tedencije", objašnjava Aleksandrov.

Po njegovim rečima, predstava će oduševiti publiku ne samo izvanrednim izvođenjem glavnih uloga, već i predivnim dekoracijama i kostimima.

Sa druge strane navodi da je opera "Faust" režirana u modernom stilu gde je najvažniji deo predstave, kako kaže – smisao gde se razmatraju večni problemi filozofije postojanja, razmišlja o pozivu čoveka, o opoziciji pakla i raja i reaguje na današnja dešavanja u svetu.

Dodaje da je pozorišnoj trupi izuzetno važno da vidi reakciju srpske publike.

"Tu predstavu smo igrali u mnogim evropskim gradovima i svuda je reakcija publike bila izuzetno pozitivna", navodi Aleksandrov.   

Smatra da publika ima pravo da pogleda različite predstave, jer kako kaže, i publika je različita, ima različite ukuse. 

Dodaje da ga posebno raduje povratak u Beograd.

"Prvi put sam režirao operu u Beogradu u pozorištu Madlenijanum i to je bila opera 'Travijata', bila je to odlična predstava tokom koje sam sarađivao sa divnim, talentovanim mladim umetnicima. Zatim sam režirao 'Pajace'. Vremenom je naše prijateljstvo postajalo sve čvršće. Teatar Madlenijanum je gostovao u  Peterburgu i njihov nastup je bio izuzetno uspešan", navodi Aleksandrov.

Dodaje da mu je posebna čast što će se predstave prikazivati tokom obeležavanja dva velika jubileja srpskih pozorišta kao i to što će u Beogradu biti za vreme velikog ruskog praznika Dana pobede. 

Predstava "Lovci bisera" na sceni Narodnog pozorišta je 8. maja, dok će na sceni pozorišta Madlenijanum 10. maja gosti i stanovnici srpske prestonice moći da pogledaju operu "Faust".

broj komentara 0 pošalji komentar