Susret kultura na Putu svile

Profesori iz Evrope, Azije i Amerike okupili su se ovog vikenda na Međunarodnom simpozijumu o akademskim studijama Kultura na Putu svile. O tome kakva je bila i kakva je trenutno saradnja i koji su dalji koraci u povezivanju saradnje koji se nalaze na Putu svile, razgovarali su na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Put svile nije bio samo trgovački put, već i naučna i umetnička linija koja uvodi istočnu filozofiju, kulturu, obrazovanje u Evropu i obrnuto.

Zato bi profesori i istraživači trebalo da istraže put i odredišta na Putu svile preko istorije, kulture, ekonomije, politike, društva, umetnosti i književnosti.

"Zašto je ovo važno? Važno je da bismo mi kao Srbija osvestili svoj identitet, identitet jedne kulture, a to smo mi na Putu svile. I uvek smo tu bili. I u rimsko doba, i u srednjem veku i u doba Nemanjića, i danas", rekla je prof. Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Kiamico Jui sa Univerziteta u Kobeu ističe da su zadovoljni pokrenutom razmenom.

"Imamo sporazum o zvaničnoj akademskoj razmeni Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Kobe, i na bazi tog sporazuma radimo zajednička istraživanja, razmenjujemo studente", naveo je Jui.

Simpozijum koji se održava već treću godinu, jedan je od najvećih foruma za studije Puta svile, pa su tu i predstavnici Međunarodnog akademskog foruma, koji okuplja 70.000 profesora.

"AJFOR je međunarodna organizacija sa sedištem u Japanu, osnovana 2009. godine. Inicijativa Put svile kao deo AJFORA je nešto što radimo u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu. Veoma smo srećni što je Univerzitet u Beogradu pristao da bude domaćin foruma za ovu godinu", naveo je prof. Džozef Haldejn, predsednik Međunarodnog akademskog foruma.

Profesor Hakan Jalap, predsednik Asocijacije za kulture na Putu svile objašnjava da je simpozijum odlična prilika za profesore iz Srbije.

"Ovde smo u Srbiji na trećem međunarodnom simpozijumu akademskih studija. To je sjajna prilika ne samo za turske, već i za srpske profesore. Sledeći put ćemo možda biti u Turskoj, i moći ćemo da pokažemo srpsku istoriju, srpsko nasleđe iz vremena Puta svile, i to celom svetu", istakao je Jalap.

Skup koji je okupio stotinu naučnika organizovali su univerziteti iz Japana, Rusije, Turske, Srbije i AJFOR. 

broj komentara 0 pošalji komentar