Ovacije za Bojana Suđića i Zbor HRT-a

Maestro Bojan Suđić, dirigent Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a, gostovao je na pretposlednjem koncertu 20. ciklusa "Sfumato" Zbora Hrvatske radio-televizije (HRT-a).

Na koncertu "Pet ljubavnih pesama, pet tužaljki i jedna očajna", Zbor HRT-a izveo je 11 kompozicija.

Na programu su bila dela Knuta Nusteda, Gustava Malera, Klitusa Gotvalda, Borisa Papandopula, Aleksandre Vrebalov, Džordža Sviridovnog, Rendala Stropea, Josipa Vrhovskog, Sergeja Tanjajeva, Gustava Holsta i Stevana Mokranjca.

Kao solisti nastupili su Monika Cerovčec, Daniela Perosa, Ivana Baun, Martina Borse, Miroslav Živković i Mladen Klepo.

Maestro Suđić rekao je uoči koncerta da je program veoma zahtevan u tehničkom pogledu i na emotivnom planu. Istakao je da su ljubav i tuga stanja u kojima čovek najviše biva čovek.

Kako je rekao, zbog toga je imao zadatak da se emocija, koja je suština svake muzike, prikaže plastično a da se pri tome ne ode u površnost i banalnost.

"Pevamo na više jezika, u više stilova, ali koliko god su jezici različiti, koliko god su stilovi drugačiji, vidi se jedan zajednički stav vrlo različitih kompozitora s različitih svetskih podneblja koji prema ovakvim temama imaju vrlo sličan odnos", naveo je Suđić.

Suđić je prvi put dirigovao Zborom HRT-a. Naveo je da je reč o vrsnim pevačima i da mu je bilo zadovoljstvo da radi s njima.

Publika je ovacijama izvela hor na bis (završni deo Mokranjčeve V rukoveti).

HRT navodi da je Suđić cenjeni dirigent kojeg domaći kritičari opisuju kao vodeće dirigentsko ime na muzičkoj sceni a međunarodni kao prirodnog talenta a izuzetnim stilom i jednom od najlepših tehnika.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 05. maj 2019, 09:27) - Ljubitelj dobre klasike [neregistrovani]

Učenik dobrog učitelja

Ne čude ovacije Bojanu Suđiću jer je on učenik jednog od najboljih dirigenata svih vremena, maestra Mladena Jagušta, koji je i odnegovao Orkestar i Hor RTS. Zaista, Suđić je imao od koga da nauči sve finese dirigovanja i nasledio orkestar i hor kojim bi se dičila svaka zemlja.
Bravo za učenika, ali nemojmo da zaboravimo učitelja.

(nedelja, 05. maj 2019, 00:50) - Dragan [neregistrovani]

Srbin

Slažem se u potpunosti sa vama.

(subota, 04. maj 2019, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

Nisam iznenadjen

Ja sam, generalno gkedano nacionalista, ali me ova vest nije iznenadila; i ja bih, npr. 2Cellos pozdravio ovacijama. Razlog tome je to što kultura spaja. Ovo je lep primer..
Mada, Bojanu moraju da aplaudiraju i oni od kojih to ne očekujemo kakva je umetnička gromada.