Poslednji preživeli logoraš Mauthauzena: Plakao sam kao dete

Dušan Stojiljković, poslednji preživeli logoraš Koncentrcionog logora Mauthauzen govorio je na promociji nekoliko knjiga o slikaru Milošu Bajiću, takođe logorašu u Mathauzenu i o samom logoru.

Na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani predstavljene su knjige Monografija Miloša Bajića Save Stepanova, KL Mauthauzen, povratak nepoželjan Ljubomira Zečevića i Tamare Ćirić Danilović, još jedna monografija Miloša Bajića autorke Ljubice Bube Miljković, u izdanju Narodnog muzeja Srbije, i knjiga Zašto se niste ubili Viktora Frankla.

Miloš Bajić je u toku Drugog svetskog rata bio odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen i o njegovom životu i radu snimljen je film Linija života reditelja Darka Bajića čija je premijera zakazana za 8. maj na festivalu "Beldoks".

Stojiljković je jedan od junaka filma i književni prevodilac i publicista.

Za njega nema dileme da je film Linija života izuzetno delo koje će konačno osvetliti istinu o dešavanjima u KL Mauthauzen i načinima prevazilaženja tih strahota.

"Amerikanci su poslali 1.100 tona materijala o logoru u SAD pre suđenja zločincima koji su tamo dovodili ljude u smrt. Takođe prvi istraživač Mauthauzena u Čehoslovačkoj je naišao na 500 tona materijala o logoru, ali austrijske vlasti nisu imale para da to prenesu kod sebe", ispričao je Stojiljković i naglasio da je Mauthauzen stravičan logor.

"Ljudi su dovođeni u taj logor sa svih strana. Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru. Moj logorški broj je bio 107032. Na rukama mi je umro drug iz banjičkog logora i poslednja reč na usnama mu je bila mama. Držao sam ga u naručju, pojeo njegov poslednji zalogaj. Plakao sam tada kao dete", rekao je Stojiljković.

Dodao je da je 61 zločinac izveden na suđenje zbog nedela u Mauthauzenu, a od njih je 49 osuđeno na smrt vešanjem, dok su ostali pomilovani.

"Sudija je prema sopstvenom priznanju na suđenju sproveo krstaški rat prema nacističkim banditima. U istoriji holokausta Mauthauzen spada u nastrašnije logore", naglasio je Stojiljković.

Podsetio je da je u Jajincima bila kuća u kojoj je bila komanda za iskopavanje leševa.

"Ona je organizovala iskopavanje u Jajincima, Pančevu i Nišu. U Beogradu se završio holokaust", naveo je Stojiljković.

broj komentara 0 pošalji komentar