Retka izdanja knjiga za decu u Biblioteci grada Beograda

U saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom Biblioteka grada Beograda priredila je izložbu starih i retkih srpskih izdanja za decu od 1889. do 1944. godine – "Knjige o deci i za decu".

"Priče za decu" štampane su 1889. godine. "Udesio ih je" Dimitrije Putniković, učitelj i pedagog, osnivač i urednik lista za decu Mala Srbadija, autor udžbenika i knjiga za decu, osnivač Školskog, danas Pedagoškog muzeja u Beogradu.

S kraja 19. veka je i knjižica za dobru decu "Da vam pričam" koju je priredio pesnik i humorista Vasa Krstić, samozvani Čika Vasa Ljubisav, čiji je talenat podsticao Čika Jova Zmaj.

Među svetskim naslovima je Kerolova "Alisa u čarobnoj zemlji" iz 1923. koju je prepričao Stanislav Vinaver. Izložene su i knjige Desanke Maksimović štampane tokom Drugog svetskog rata.

"Među ovim izloženim knjigama se nalaze i one koje u sebi sadrže izuzetno lepe dečje crteže, a nacrtale su ih Beta Vukanović, Cuca Sokić i Vasa Pomorišac", rekao je Srđan Stojančev, autor izložbe.

Predstavljene su poučne knjige za vaspitače i vaspitanike, ali i priče, basne, bajke, zagonetke, poezija u slici i reči.

"Izuzetno su retke i ne možete ih naći i videti u naše dve najpoznatije bibliotečke institucije Narodne biblioteke Srbije i Biblioteka Matice srpske", dodao je Stojančev. 

Izložba starih i retkih izdanja za decu može se pogledati u pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda do 23. maja.

broj komentara 0 pošalji komentar