Sofka i danas živi "Nečistu krv"

Roman "Nečista krv" Borislava Stankovića je jedno od najvrednijih dela u srpskoj književnosti, sa obiljem tema, motiva, ideja i likova. Maja Todorović je za adaptaciju koristila sve vrednosti ovog ostvarenja i napisala originalnu dramu, prepoznajući aktuelno i svevremeno u tom delu – sa namerom da ga približi savremenoj publici. Premijera održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Maja Todorović i reditelj Milan Nešković iz "Nečiste krvi" izdvajaju temu žene i njene ostvarenosti, uzroke i posledice tragedije Stankovićeve i naše Sofke čiji se život ne završava tragičnom smrću već tragičnim životom.

Ulogu Sofke posvećeno, iz vizure svoje generacije, tumači glumica Jovana Stojiljković.

"Ona je svoja, ona je specifična, ona je odrasla u takvoj porodici. Njeni roditelji koliko su različiti od nje i čine neke loše stvari po nju, ona je slična njima, ona je njihovo dete. Tako da Sofka predstavlja sve žene, ali tako neke slične kao što je ona", kaže glumica Jovana Stojiljković.

Sofka se u ovoj predstavi od samosvesne, jake, žene pune života i strasti pretvara u žrtvu nasilja koju muž zlostavlja.

U širem kontekstu ova "Nečista krv" razmatra temu ljubav. Šta se to dogodi sa ljudima, pa ljubav preraste u bes i mržnju? Da li je to neka "nečista krv" koju nosimo kao nasleđe ili je to posledica okruženja u kojem živimo?

I nije ovde samo Sofka žrtva nasilja, gotovo svo junaci su na neki način i žrtve i nasilnici.

"To je celi neki život zakopčan iznutra, a spolja samo idemo i pričamo o onome šta ja hoću, šta želim i za čim težim, to ne postoji, to se čak kažnjava. Znači, život se svodi na ja moram, ja treba ovo da uradim, od mene se očekuje ovo", rekla je glumica Nataša Ninković.

Za glumca Nebojšu Dugalića ovo delo, bez obzira na to što pripada tom vremenu, predstavlja sliku "univerzalnog čovekovog moranja".

"Neke uslovljenosti, socijalnim miljeom, mentalitetom, nasleđem, društvom i svim tim pritokama nečiste krvi o kojoj Bora piše", objašnjava Dugalić.

"Nečista krv" je na velikoj sceni Narodnog pozorišta okupila izuzetne glumce. Ona je dragoceno, savremeno tumačenje dela srpske klasike koje tradiciju poštuje i posredstvom nje prepoznaje šta nas to danas muči.

To koliko se vreme, okruženje i način života promenio od doba Stankovićeve Sofke, ali i to da su nasilje i nerešeni porodični odnosi, uvek su i svuda bolne teme.

broj komentara 0 pošalji komentar