"Pozorišno proleće" stiglo u Šabac

Šabac je ovih dana više nego udvostručio pozorišnu publiku koja s interesovanjem prati program četvrtog "Pozorišnog proleća" ove godine sa podnaslovom "Neprilagođeni u klasici". Do ponedeljka i proglašenja najboljih, publika će videti, po oceni selektora, sedam najboljih predstava u prošlogodišnjoj domaćoj produkciji.

Reprezentativne predstave ovogodišnjeg "Pozorišnog proleća" imaju snažnu dramaturšku koncepciju koja u prvi plan iznosi jedan od važnih zadataka teatra – da bude ozbiljan kritičar društva.

Pred znalačkom publikom u Šapcu su nova čitanja dobro poznatih tekstova velikih pisaca – "Balkanskog špijuna", "Petrijinog venca", "Korešpodencije" i drugih, za pozorišne stvaraoce, kažu, zadovoljstvo i veliki izazov. 

"Naša predstava se dešava u nekom bordelu, varijeteu, kabareu, cirkusu, i ona je jedan nežan ali skeptičan pogled na stanje duhova u svetu u ovom trenutku, ali što je najvažnije, to je jedna smešna i zabavna predstava", kaže Gorčin Stojanović, reditelj predstave "Korešpodencija".

Selektori kažu da je od ukupno 47 odgledanih predstava, većina visokog umetničkog nivoa i po tekstovima klasika. Tako se nametnuo podnaslov kao magična formula zbog koje se vraćamo velikim piscima.

"Oni su bili ispred svog vremena, iznad svog vremena i zbog toga su morali uglavnom da budu buntovni, jer se nisu slagali, ali mene je interesovalo koliko smo se mi prilagodili", kaže Zoran Karajić, selektor "Pozorišnog proleća".

"Meni se čini da ništa savremenije od klasičnih tekstova, često, jer u njima je talog svega, i najčešće sadašnjost možemo da prepoznamo u prošlosti, tako da čini mi se da tu postoji alhemija", navodi reditelj Nikita Milivojević.

Osim stručnog, novinarskog i žirija kritike, o nagradama "Pozorišnog proleća" prvi put ove godine odlučuje i publika.

"Izgleda da se publika klasika ne boji i ima utisak da je to nešto sigurno i provereno, da dolazi na neki sadržaj koji je donekle poznat i onda ga proživljava na neki nov način", kaže Milena Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta.

Pozorišno proleće ove sezone iskoračilo je u grad, koji je možda najlepša scenografija za brojne prateće programe i izložbu koja nas podseća na velikane našeg glumišta i tradiciju teatra na koju su Šapčani s pravom ponosni. 

broj komentara 0 pošalji komentar