Počeli "Dositejevi dani"

U Beogradu se do 16. aprila održavaju "Dositejevi dani". Zadužbina "Dositeja Obradovića" već 15 godina organizuje taj događaj i podseća na Dositejeva načela o obrazovanju, vaspitanju i srpskoj kulturi.

Dositej Obradović, zagledan u vreme vekovima ispred sebe, živeo je za prosvećivanje srpskog naroda. Manifestacija nazvana po njemu podseća na važnost njegovih postulata i na značaj održavanja samih zadužbina kao osnova srpske kulture.

"Zadužbine su stara srpska tradicija, jedna od najmoćnijih institucija srpske kulture. One obnavljaju vezu između savremenosti i prošlosti, one su glavna institucija kulture sećanja, ako bi se tako moglo reći", ističe Dušan Ivanić, predsednik upravnog odbora Zadužbine.

Ideju o stvaranju srpskog književnog jezika doneo je Dositej. Njegove Basne u stihu i prozi našle su se u prvim srpskim novinama još 1791. godine, a popularne su među mladima i danas.

"Dositej je među ličnostima koje ne zastarevaju. Sve ono što je on poručivao svojim sagovornicima u 18. veku aktuelno je i danas. Status narodnog jezika, status tolerancija, kultura dijaloga, vaspitanje, obrazovanje, poverenje u zdrav razum. I Dositejevo stalno upozorenje da čovek može misliti o svemu", napominje Ivanić.

Zadužbina "Dositej Obradović" za 15 godina rada dobila je Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete, Vukovu nagradu i povelju Patrijarha Pavla.

"Zadužbina Dositej Obradović je samostalna organizacija koja nije na budžetu. Suština njenog finansiranja je rad preko projekata. Zadužbina je osnovana pre 15 godina i u svojim programskim ciljevima ona je opredelila svoje zadatke da sarađujući sa mladima, sa našim ljudima u dijaspori, učenicima i profesorima našim iz inostranstva ona povezuje našu tradiciju", ističe upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš.

Dositejeve stavove sledili su mnogi, a ono što je najviše isticao jeste značaj prosvete ne na povlašćene staleže, već na sve narodne slojeve.

broj komentara 0 pošalji komentar