Borina Sofka opet u Narodnom pozorištu

Od poslednje dramske premijere rađene po čuvenom romanu "Nečista krv" Bore Stankovića u Narodnom pozorištu u Beogradu prošlo je 45 godina. Zato se sada s nestrpljenjem očekuje premijera predstave zakazana za petak. Ekipa RTS-a je zabeležila ekskluzivne snimke na probi "Nečiste krvi".

Jedan od najlepših i najtragičnijih ženskih likova domaće književnosti - Sofka – stiže na veliku scenu Narodnog pozorišta. Ipak, autorka dramatizacije Maja Todorović i reditelj Milan Nešković poručuju: Ostavite sva predubeđenja kod kuće. U predstavi nema jezika starog Vranja, ima svevremene priče o ljubavi, strasti, čežnji i patnji, ličnoj i porodičnoj. Sofku tumači mlada zvezda srpskog glumišta Jovana Stojiljković.

"Dok čitate roman, a i ovu dramatizaciju, možete da je sažaljevate, meni je to jasno, ali ja to nikada ne bih smela kao Sofka. Ona je osoba koja je gorda, koja se, došli smo do te rečenice, inati sa svojom sudbinom", objašnjava Jovana lik koji tumači.

Za reditelja Milana Neškovića, "Nečista krv" priča o ljubavi, "o raznim vidovima ljubavi, o tome kako je ljubav nestala između ljudi".

"Kako je moguće da ljubav nestane, a toliko je ima", pita se Nešković.

U podeli su Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović. Gazda Marka tumači Nenad Jezdić, Sofkinu majku Nataša Ninković.

"Život se svodi na ovo 'ja moram, ja treba ovo da uradim, od mene se očekuje ovo', samo se to radi, a celi su životi potisnuti unutra", smatra Nataša Ninković.

Uloga oca efendi Mite poverena je Nebojši Dugaliću.

"Ja sam se trudio da ovaj moj lik, lik oca, Mite, bude slika jednog bezizlaza pritisnutog moranjem, koji je prinuđen da čini najstrašnije korake da bi opstao", kaže Dugalić.

Željni ljubavi i slobode, oživeće Borini junaci i sresti se sa publikom, onom koja misli da sve zna, i onom za koju se misli da ništa ne zna. Dugo ih nije bilo. "Nečista krv" je ponovo u Narodnom.

broj komentara 0 pošalji komentar