Pozorište koje ruši šablone

Jugoslovensko dramsko pozorište je osnovano s idejom da bude najbolje i da odbaci pozorišne šablone. Tu ideju sledi svaka generacija, i zato je 3. april proslava pozorišta i pozorišne umetnosti.

Sudeći po nagradama, ali i rasprodatim predstavama, godinu je obeležio "Vrat od stakla" po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića. Sudeći, opet po nagradama, ali i ispunjenom rokovniku, godinu je obeležio glumac u "cunami" naletu Nenad Jezdić.

"Ne smem da zanemarim tu ljubav, ne smem da zanemarim dar, ako ga imam, ne smem prosto da odem u nešto što mi se učini da takođe znam da radim, moram da se radujem, moram da nađem puteve tog radovanja, a ja ih nalazim. Pogotovo sam ih našao kroz poslove u poslednje dve, tri godine u JDP-u i pogotovu sve više i više otkrivam radost igre", ističe Nenad Jezdić.

Vesna Trivalić je godinama bila član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

"Prvo sam bila stipendista na drugoj godini Akademije. Sad nakon 17 godina ovo doživljavam kao povratak kući", kaže čuvena glumica.

I za dramsku spisateljicu Biljanu Srbljanović JDP je nešto sasvim posebno.

"Nedavno sam imala brojne goste iz inostranstva, pisce i upravnike pozorišta, i kažem im 'idemo do Narodnog', a oni svi kažu - Jugoslovenskog dramskog. To je nacionalna kuća ne samo u viđenju u inostranstvu, u smislu profesije, već i za mene i u umetničkom i u svakom drugom smislu, to je Jugoslovensko dramsko", objašnjava Srbljanovićeva.

Novca je više, manjak je ljudi iza scene, papiri za izgradnju Teatra "Bojan Stupica" su obezbeđeni i gradnja počinje krajem ove ili početkom naredne godine. I sajt je u rekonstrukciji - biće bolji.

broj komentara 0 pošalji komentar