Sa knjigom u ruci u junaka se preobuci

Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen pre više od pola veka kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležen je širom Srbije. Na dan rođenja danskog bajkopisca Hansa Kristijana Andersena u bibliotekama se družilo i pričalo o magiji književnosti i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči i čitanju.

Više stotina dece iz Srbije odazvalo se na konkurs Dečjeg odeljenja Biblioteke grada Beograda "Sa knjigom u ruci u junaka se preobuci". Njihov zadatak je bio da se kostimiraju u omiljenog junaka te da tako obučeni pošalju svoju fotografiju, sa knjigom u ruci.

"Ja sa izabrao da budem Pinokio jer je on prvo bio drveni dečak, pa posle je bio pravi dečak", kaže Veljko Stojanović, učenik trećeg razreda OŠ "Profesor Brana Paunović" iz Kamenova. 

Obrenovčanka Hana Bižić, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", izabrala je da bude Kruela de Vil iz knjige "101 dalmatinac".

"Izabrala sam ovu knjigu zato što je smešna i zabavna i meni se veoma sviđa", kaže Hana.

A Beograđanka Jelena Radić iz Osnovne škole "Zaga Malivuk" izabrala je da budem strašilo zato što mnogo voli knjigu Čarobnjak iz Oza. "Strašilo mi je bio nekako najlepši i najslađi lik u knjizi", navodi Jelena.

Ocenjivani su dečji kostimi, nagrađivana kreativnost i verodostojnost likova. Najuspešnijima na dar – učlanjenje u biblioteku i knjige.

"Stvarno je bilo šaroliko, od nekih savremenih mačka Findusa, Stiltona, do Ćopićevih junaka, Toma Sojera, Pipi duga čarapa", kaže bibliotekarka Jasna Brkić.

U čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu predstavljen je program čudovišnog festivala "Krokodokodil" koji na multimedijalan način govori o poštovanju različitosti. Narodna biblioteka Požega priredila je izložbu povodom 40 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja.

"Da je trenutak za slavlje jeste, ali i trenutak da se kritički osvrnemo na to kakva je književna scena za decu danas, šta je potrebno da se uradi danas, zašto Srbija nema nacionalnu sekciju Međunarodnog odbora za književnost za decu i mlade i zašto nema nikakvog strukovnog udruženja koje bi se bavilo dečjom književnošću. Ne bi smelo da se sve to zasniva na entuzijazmu pojedinaca", ističe bibliotekarka Narodne biblioteke u Požegi Daniela Skoković.

U Požegi se svakog 2. aprila čita poslanica Međunarodnog odbora za književnost za decu i mlade koju u svet šalje jedna od zemalja članica. Ove godine domaćin je Litvanija, a poruka koju je poslala u čast knjige za decu glasi "Knjige nam pomažu da usporimo".

broj komentara 0 pošalji komentar