"Borinu nagradu" prvi put dobila dva pisca

U Vranju je sinoć završena 53. Borina nedelja. Dobitnici "Borine nagrade" za najbolje prozno delo su Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević.

Siniša Kovačević smatra da su najveći srpski pisci Bora Stanković, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić i Meša Selimović. Borina "Koštana" je, kaže, najbolja drama koja traži reditelja da je pročita na pravi način.

"Kad pogledate tu količinu dara, tu količinu, tu erupciju emocija, ali emocija koji imaju jasno vođenu poetičku i literarnu misao, onda prosto budete fascinirani tim talentom", rekao je Kovačević.

Dramski pisac Siniša Kovačević se nakon četiri decenije okreće romanu. Radnju "Godina vrana" smešta u Beograd, tokom i neposredno posle Prvog svetskog rata.

"Roman 'Godine vrana' se čita kao najsnažnije savremeno literarno svedočanstvo o jednoj od najvećih srpskih pobeda i tragedija", istakla je članica žirija profesorka dr Slađana Jaćimović.

Prva manifestacija "Bori u čast" održana je 1967, a nagrada se dodeljuje od 1992. Prvi put nagrađena su dva pisca. Nagrada će Branimiru Šćepanoviću biti uručena naknadno jer zbog zdravstvenih razloga nije bio u Vranju.

"On piše nenametljivo, sa poznavanjem i razumevanjem dramaturgije i psihologije, ne želeći da on govori, da on zagovora i tumači, umesto svojih junaka", rekao je član žirija Aleksandar Laković.

Članovi žirija navode da je Siniša Kovačević, originalno postavivši likove u nerazrešene odnose, napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman, a Branimir Šćepanović, pripovedač i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija.

broj komentara 0 pošalji komentar