Izložba dela Slave Bogojevića u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba Nemir duhovnih proziraja Slave Bogojevića. Okušao se u različitim temama, raznolikim stilskim usmerenjima i tehnikama. Autor izložbe Zdravka Vučinić ističe da je Slava Bogojević zalazio i u polje iluzija i snova, u domen fantastičnih i simboličkih vizija. Izložbu možete pogledati u Galeriji RTS-a do 20. aprila.

Poslednja reprezentativna izložba dela vrsnog ali u široj javnosti gotovo zaboravljenog umetnika održana je 2007. u Beogradu.

U postavci u Takovskoj 10 predstavljeno je gotovo 50 radova, mnoga prvi put pred publikom.

Po izboru autora mahom radovi iz teže dostupnih – privatnih kolekcija, većinom ulja na platnu.

U mladosti jugoslovenski pilot i padobranac, Slava Bogojević je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio 1951. godine, kod profesora Nedeljka Gvozdenovića, a specijalizaciju kod profesora Zore Petrović.

Sarađivao je i sa Jovanom Bjelićem u slikarskoj radionici Narodnog pozorišta. Pored slikarstva bavio se i skulpturom, grafikom, ilustracijom i plakatom.

Pisao je poeziju, a 1969. godine objavio i zbirku pesama.

Umetnička dela izlagao je na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama u zemlji i inostranstvu i sa grupama "Jedanaestorica", "Šestorica" i "Lada".

Živeo je i radio u Parizu i Atini . Umro je u Beogradu 1978. godine.

O stvaralaštvu i ličnosti umetnika govorili su istoričari umetnosti Zdravko Vučinić i Nikola Kusovac, u ime Saveta za likovno stvaralaštvo.

broj komentara 0 pošalji komentar