Rođendan najstarijeg srpskog profesionalnog pozorišta

Srpsko narodno pozorište, najstariji profesionalni srpski teatar, slavi svoj 158. rođendan. U Novom Sadu će biti održana Svečana akademija, kada će biti uručena najviša priznanja tog pozorišta. SNP već duže od vek i po ima ulogu koja je mnogo više od pozorišne, kaže za RTS upravnik tog pozorišta dr Zoran Đerić.

Početak rada Srpskog narodnog pozorišta, označio je i početak profesionalnog teatra u Srbiji.

Osnovano je pre svega da bi se u tadašnjoj Austrougarskoj promovisale srpska istorija i kultura.

Najugledniji srpski intelektualci tog vremena, poput Svetozara Miletića i Jovana Jovanovića Zmaja, na današnji dan pre 158 godina pozvali su Novosađane da novčanim prilozima pomognu rad SNP-a.

Jovan Đorđević, jedan od osnivača SNP-a, osnovao je i Narodno pozorište u Beogradu i to šest godina kasnije, na poziv kneza Mihaila Obrenovića.

Na Svečanoj akademiji glumcu Radoju Čupiću i dirigentkinji Željki Milanović biće uručene medalje, najviše priznanje ovog teatra, a biće dodeljena priznanja i drugim zaslužnim umetnicima.

Pre toga, na nekoliko spomenika biće položeno cveća, a biće otvorena i izložba "Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada".

Upravo tako zove se i film koji će biti prikazan na Svečanoj akademiji, a u kojem je prikaz rekonstruisane prve zgrade SNP-a.

Prva zgrada SNP-a, takozvana Građanska dvorana, na čijem mestu je danas Trifkovićev trg, uz proteste građana ipak je srušena 1892. godine jer joj je istekla upotrebna dozvola.

Kako je ona izgledala svedoči samo jedan dokument, odnosno njen projekat iz 1870. godine koji je, na sreću, sačuvan u Arhivu Vojvodine. Taj projekat je u pomenutom filmu rekonstruisan i "postavljen" u današnji Novi Sad.

Đerić: Uloga SNP-a mnogo više od pozorišne

Svečanu akademiju otvoriće svojim govorom upravnik SNP-a dr Zoran Đerić.

Đerić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da SNP više nema status institucije kulture od nacionalnog značaja.

"Nažalost, zvanično više nema taj status, iako SNP više od veka i po ima ulogu koja je mnogo više od pozorišne, okuplja srpski narod oko jedne velike ideje i jedne velike institucije, a glumci iz SNP-a osnivali su pozorišta u Beogradu i Zagrebu. Uvek je imalo neku misiju koja je mnogo više od predstava", ističe Đerić.

Objasnio je da je odlukom Ministarstva kulture pre nekoliko godina titula "institucije kulture od nacionalnog značaja" ukinuta i SNP-u i drugim institucijama kulture i da su sada svi izjednačeni "pred zakonom i pred konkursima".

Kako kaže, čak i trupe koje su juče osnovane "iz nekih ličnih interesa" mogu ravnopravno da konkurišu SNP svojim projektima.

Od početka godine, SNP je imao tri dramske premijere, a u pripremi je i nekoliko operskih.

"Jedna od prvih operskih premijera biće 'Rigoleto', u okviru operskog festivala koji će biti junu i na jesen ćemo raditi 'Evgenija Onjegina'. I, naravno, pripremamo još jednu veliku baletsku premijeru - 'Ohridsku legendu'",najavljuje Đerić.

U večernjim satima svečani dan biće zaokružen predstavom "Na Drini ćuprija", na sceni "Pera Dobrinović" u 19.30. Svečana akademija zakazna je za podne.

broj komentara 0 pošalji komentar