Sve tiši glas umetničkih udruženja

Biti član udruženja književnika, slikara, glumaca nekada je bila stvar prestiža, a stavovi tih organizacija o drušvenim pojavama cenjeni. Danas je udruženja mnogo više sa brojnijim članstvom, ali je njihov glas mnogo tiši.

Članovi Udruženja književnika Srbije bili su nobelovac Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Jovan Skerlić, Isidora Sekulić, Simo Matavulj. Danas to udruženje ima hiljade članova. Za godinu dana objavi se više knjiga nego nekada za četvrt veka.

"Osnovni uslov za prijem u Udruženja književnika Srbije su dve objavljene knjige i, naravno, podrazumeva se da one imaju određeni kvalitet", kaže Grozdana Lučić Lalić, članica komisije za prijem u Udruženje književnika Srbije.

Zakon o kulturi propisuje da se u udruženja mogu učlaniti svi umetnici iz oblasti filma, pozorišta, muzike i drugih delatnosti.

"Ono što je jako važno za Udruženja koja imaju istu vrstu umetnika, isti su kriterijumi. Ne može da se desi da neko u jednom udruženju lakše dobije status, a u drugom ga ne bi dobio", navodi Bojan Kovačević, predsedavajući koordinacionih odbora umetničkih udruženja.

Hiperprodukcija je karakteristična i za film, ali, kažu, to ne znači i da je najlakše postati član njihovog udruženja.

"Naše udruženje kao reprezentativno udruženje okuplja filmske reditelje, scenariste, filmske scenografe, kostimografe kao i autore animiranog filma. U većini slučajeva, gotovo 95 odsto naših članova su akademski građani", ističe Bojan Kovačević, presedavajući koordinacionih odbora umetničkih udruženja.

Proporcionalno ubrzanom rastu broja članova od devedesetih godina smanjivao se uticaj udruženja.

"Neke oblasti kulture nisu naročito vidljive u javnosti pa samim tim ne mogu da pretenduju za podršku ili sponzora, zbog toga država uvodi institut samostalnog umetnika. To je način da mladi ljudi ostvare pravo na uplatu doprinosa", rekao je predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije Duško Paunković .

Članstvo u udruženju umetniku bi trebalo da omogući ili bar olakša predstavljanje radova i usavršavanje.

broj komentara 0 pošalji komentar