Počeo 16. Festival igre

Večeras je u Centru "Sava" 16. Festival igre svečano otvorila primabalerina Vivijana Durante. Naredne tri nedelje u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu, nastupiće 16 komapnija iz 11 zemalja. Prvi put festival prati i baletska kritičarka britanskog "Gardijana" Džudit Makrel.

Jezik igre je jedinstven, bez obzira što kompanije dolaze iz različitih zemalja, Smatra Italijanka Vivijana Durante, koja je dugo bila primabalerina u Londonu, Njujorku, Milanu, pa čak i u Japanu.

"Za mene je važna pojava na sceni, da igrač iskaže ličnost u onome što radi, bez obzira da li je to koreograf ili izvođač. Važno mi je da se izrazi individualnost kroz igru, a ne da li može da izvede 20 pirueta ili koliko visoko može da skoči", kaže primabalerina Vivijana Durante.

Evidentno je da se savremeni balet konstantno razvija, i da je podela na klasični i savremeni balet sve bleđa.

"U svetu je sve više koprodukcija velikih i malih kompanija i iz različitih zemalja. Festivali tu imaju posebnu podsticajnu ulogu. Obožavam ovaj festival. Obuhvata različite stilove igre - hiphop, klasični, savremeni, različite nivoe kreacija. Mislim da je Beograd srećan što ima ovakav festival", rekla je Džudit Makrel, baletska kritičarka Gardijana.

Najveći broj predstava na ovogodišenjem Festivalu igre, nastao je u poslednje tri godine.

broj komentara 0 pošalji komentar