Poezija u sajber prostoru

Svet obeležava Dan poezije. To što je Unesko 21. mart posvetio stihovima znak je ugroženosti. Zato nastupi pesnika, tribine, festivali na ovaj dan promovišu čitanje, pisanje i objavljivanje poezije, i tragaju za odgovorom da li savremeni život – internet i migracije odmažu ili pomažu poeziji.

Čak i u gradu selo je uticalo na poeziju – i to ono globalno, u kojem svi stanuju prikopčani na internet.

Ono što internet uzima poeziji jednom rukom – veliki deo našeg vremena, vraća joj drugom. U sajber prostoru stanuje najbolja aktuelna lirska produkcija u regionu.

"Sama činjenica da sam goste iz regiona najmanje iz knjiga, a najviše s interneta birao, zato što oni svoje najnovije pesme prvo na internetu postave, a dok odštampaju knjigu prođe i po godina, govori da je ta vrsta komunikacije u svakom slučaju povoljna za poeziju", kaže pesnik Dragoslav Dedović.

Još jedna pojava snažno je obeležila naše vreme i prelila se u poeziju, migracije. Zato je zanimljivo pitanje koje su postavili učesnici Festivala: Da li pesnik putnik to ostaje zauvek ili postaje višestruki građanin?

"Mislim da postoji jedna izvesna esencijalna bliskost između nomadstva i poezije. Poezija je kretanje. Očekujem da će posle možda desetak, 15 godina u Srbiji neki mali Sirijac, koji je ostao ovde, napisati dobru knjigu", kaže Dedović.

Na Zapadu je čitav podžanr nastao od literature koju su na nemačkom, engleskom i francuskom napisali autori kojima to nisu maternji jezici. Stihovi gostiju beogradskog Festivala najbolji su dokaz su da je poezija na dobitku kada su pesnici u pokretu.

broj komentara 0 pošalji komentar