"Petak ogrebao kolena" – pesme za okretanje i presavijanje

Poezija je način komunikacije među ljudima, a čovek koji stvara stihove, uvek šalje neku poruku. Prednost poezije je u tome što se ta poruka uvek vrati, na ovaj ili onaj način, kaže Slobodan Stanišić povodom njegove pedesete pesničke zbirke. Knjiga "Petak ogrebao kolena" – pesme za okretanje i presavijanje predstavljena je u Dečjem kulturnom centru.

"Petak ogrebao kolena" pojavljuje se četiri decenije posle prve knjige Slobodana Stanišića.

"Petak je jedan nestašan dan u nedelji koji je poželeo da bude prvi. U toj žurbi je negde pao i prividno ogrebao koleno. Tako je cela knjiga dobila naziv po njemu, međutim ima jedna mala tajna koja se odigrava u školskom dvorištu, gde se akcenat naslovnog junaka malo pomera, tako da postaje petak, đak petog razreda koji je bio nestašan", kaže pesnik Slobodan Stanišić.

Susreti sa decom su osnova stvaralaštva. Njihovo ponašanje, govor, lica, podstaknu ga da nešto stvori.

"Deci je poezija neophodna, deca je vole, pamte, sami je prenose dalje i uz poeziju ja se trudim da ti moji susreti budu dobri, ne dobri nego vedri, da ih malo razvesele, da se malo zajednički nasmejemo i da što više u toj književnoj komunikaciji učestvuju i oni. Podstičem ih da sami pišu, naročito da čitaju", dodaje Stanišić.

I sam je mnogo čitao, recitovao, glumio, crtao. Objavio je više od 140 knjiga, oko 3.000 karikatura, ilustracija, stripova. I za pesme u zbirci "Petak ogrebao kolena" ilustracije su njegove.

broj komentara 0 pošalji komentar