"Sumrak bogova" najbolja predstava "Teatra na raskršću"

U Narodnom pozorištu "Niš" od 11. do 19. marta održan je prvi Festival balkanskog kulturnog prostora "Tetar na raskršću". Nagrada za najbolju predstavu pripala je "Sumraku bogova" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Ukrštale su se pozorišne estetike balkanskog prostora u Nišu veoma uspešno – od poetske nostalgične priče "Kad bi Sombor bio Holivud", brutalnog Marksovog "Kapitala", ali i Sofoklea, Čehova do pozorišnih izdanja "Balkanskog špijuna" i "Sumraka bogova".

Pet hiljada gledalaca u sali niškog Narodnog pozorišta imalo je priliku da pogleda deset predstava iz osam zemlja.

Osam predstava učestvovalo je u takmičarskom programu – "Kad bi Sombor bio Holivud" Narodnog pozorišta Sombor, "We are born naked and the rest is... MESS Sarajevo", "Kapital" Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, "Filoktet" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta u Beogradu, "Višnjik" Dramskog teatra "Ivan Radoev" iz Plevena u Bugarskoj, "Festen" Dramskog teatra iz Skoplja u Makedoniji i "Sumrak bogova" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u Sloveniji.

Odluke su donosila tri žirija –  stručni žiri, žiri okruglog stola kritike i žiri novinara.

Stručni žiri na čelu sa Miom Begović, glumicom iz Zagreba, činili su Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore i reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine.

"Kada imate pet-šest dana da se posvetite teatru, situaciji u teatru što isto otvara problematiku kako možemo bolje komunicirati preko teatra", navela je Begovićeva.

Nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi "Sumrak bogova" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u Sloveniji, dok je priznanje za režiju dodeljeno Daliboru Mataniću.

Najbolju žensku ulogu po oceni žirija ostvarila je Nataša Matjašec Rošker za ulogu Baronice Sofi fon Ešenbek u predstavi "Sumrak bogova".

Kako se navodi u obrazloženju, fascinantna glumačka zrelost Matijašec Roškerove je afirmisala ženski princip u dominantnom muškom svetu i minuciozno odabranim detaljima, dostojnim vrhunskog talenta i zanatske besprekornosti, usmeravala energiju kompletnog glumačkog ansambla.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Markoviću za ulogu Ernesta Bošnjaka u predstavi "Kad bi Sombor bio Holivud".

Napominje se da je Markovićeva podrazumevala raslojavanje lika, koja je "davala osnovni ton igre celog ansambla i furiozno ga vodila kroz epohe Sombora".

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Jelena Laban za tumačenje uloge u komadu Kapital, kako je ocenjeno, za snagu tragetkinje i zaigranost deteta.

Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Petji Laboviću za ulogu Martina fon Ešenbeka u predstavi "Sumrak bogova".

Najbolji scenograf po mišljenju žirija je Marko Japelj za "Sumrak bogova", dok je nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala je Tatjani Radišić, za predstavu "Kad bi Sombor bio Holivud". Za istom komad za originalnu scensku muziku nagrađana je Ireni Popović Dragović, kao i Andreja Kulešević za scenski pokret.

Žiri novinara  u sastavu Borka Trebješanin (Politika), Tanja Mijović (Treći program RTS-a), Miljana Nikolić (Belami), Lidija Georgijev (RTS, dopisništvo Niš) i predsednik Tatjana Nježić (Blic), takođe je kao najbolju predstavu ocenio komad "Sumrak bogova".

Istog mišenja bio je i žiri okruglog stola kritike.

Regionalni festival potreban, Niš pravo mesto ukrštanja

Najuzbudljiviji proizvod ovog festivala tek treba da usledi – razmena predstava, saradnja umetnika.

"Nikada nije dovoljno pravih, dobrih i novih formula koje uspostavljaju istovremeno i spektakl i događaj, ali i ono što je najvažnije – umetnosti i kulture koja stoji u srži toga", smatra Nebojša Bradić, predsednik Programskog saveta festivala.

Niš kao simbol raskršća brojnih civilizacija odavno je mesto različitih festivala, čini se da je nedostajao ovaj pozorišni.

"Očigledno je da će region, pre svega naš grad, a onda i naša zemlja imati čime da se pohvale", napominje gradonačelnik Darko Bulatović.

Festival se završava dodelom priznanja najboljima, uz čvrsto obećanje grada da finansijska podrška naredne godine neće izostati.

broj komentara 0 pošalji komentar