Đorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade za 2019. godinu

Pesnik Đorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu za celokupno pesničko stvaralaštvo, saopštio je žiri.

Žiri u sastavu dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsednik) i Đorđe Nešić, pesnik iz Bijelog Brda, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Đorđo Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red "najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu".

"Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu.

Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao “petočinke” - kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi", istakao je žiri.

Đorđo Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. 

Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.

U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa "Trag" do 2007. godine.

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada.

Objavio je 22 knjige poezije i priredio je "Najlepše pesme" Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

broj komentara 0 pošalji komentar