"Priče o prkosnim Srpkinjama"

Poslednjih godina objavljuje se sve više knjiga o znamenitim ženama koje su svojim delima i postupcima otvarale za žene zatvorene prostore delovanja. Uprkos ličnim odricanjima i teškom putu, učinile su da svet bude ravnopravniji, slobodniji i zanimljiviji. Njima u zahvalnost nastala je i knjiga Ivane Nešić "Priče o prkosnim Srpkinjama"

Znatiželjne, pametne i smele bile su već kao devojčice, celim bićem okrenute saznavanju. Bile su posebne, drugačije, u svom vremenu često neprihvaćene. Ipak rušile su granice i pokazale koliko je važna lična sloboda i da je moguće menjati svet.

"Mnoga velika dela koja su ove žene načinile nastala su upravo iz prkosa. Sve njih povezuje što su radile ono za šta je okolina mislila da nikako nije izvodljivo, njima nije prikladno i prilično, međutim one su istrajavale, na kraju se ukazalo da su bile u pravu i uspele su u tome što su naumile", kaže Ivana Nešić, autorka knjige.

U knjizi čitamo o ženama od 13. stoleća do danas. Srećemo prve vladarke, pesnikinje, lekarke, učiteljice, slikarke. 

Sećamo se Drage Ljočić, Katarine Milovuk, Jelisavete Načić, Mage Magazinović, Ksenije Atanasijević. Među 50 žena je i vrhunska sportistikinja i svojevremeno svetska rekorderka Vera Nikolić.

"Mlađim generacijama preporučujem da ne mogu svi da budu svetski rekorderi, ali mogu da zacrtaju neke ciljeve u životu. A kad se to ostvari, onda čovek oseća jednu veliku sreću", kaže Vera Nikolić.

Svaku ženu i priču o njoj likovno dočaravaju sjajne ilustracije Azre Kostić Prčić i knjiga je u celosti jedan drugačiji model devojčicama koje danas odrastaju.

"Za devojčice, odnosno za male ljude koji će rasti u raznim pravcima, nekako je možda i važnije, upravo to veliki, široki spektar različitih delatnosti, kojima su razne žene otvarale vrata, ova knjiga ih na neki način popisuje", kaže dr Adriana Zaharijević, naučna savetnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. 

Mnoge od njih osim jake volje i vere u sebe, pravi oslonac imale su u podršci svojih roditelja. Zato je ovo prilika da pozovemo roditelje da priče o velikim ženama i njihovim delima, čitaju sa svojom decom, kako bi što jasnije uvideli načine dostizanja snova.

broj komentara 0 pošalji komentar