Moto Valentine Pitulić – ljubav kao osnov trajanja i opstanka

Pesnikinja i profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Valentina Pitulić, dobitnik je više nagrada. Najnovije priznanje je Svetosavsko blagodarje Udruženja književnika Srbije koje se dodeljuje onima koji nam svet dočaravaju u bojama života – ulepšano ili realno.

"Ja sam pre svega profesor narodne književnosti. Ponekad i napišem nešto što je u duhu tradicije, a zove se naučni rad", kaže Valentina Pitulić.

Doktor filologije, redovni profesor Filozofskog fakulteta prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ali i predavač Srpskog jezika i književnosti u Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu, sve je to Valentina Pitulić.

"Dokaz za to da je Srbima stalo do Kosova i Metohije je, to što su roditelji poslali svoju decu – hvala im na tome, da uče Bogosloviju u Prizrenu, jer je prizrenska Bogoslovija izdržala sva ova nemirna vremena", rekla je Pitulićeva.

Autorka je studija i monografija o narodnoj književnosti, folkloru i srodnim disciplinama, priređivač brojnih zbornika i učesnik naučnik skupova. Iz pera Valentine – pesnikinje su i reči koje otvaraju gotova vrata života.

"Treba dati da ljubav ide ispred nas a mi za njom. Ceo moj život bio je put ljubavi. Mislim da bez ljubavi ne vredi ni naša nauka ni ono što radimo, ni ono čemu težimo", navela je Valentina Pitulić.

Pitulićeva uživa ugled strogog profesora.

"Koliko mi njima pružimo, mislim da bi trebalo od njih toliko i da tražimo. Vi kada uđete u učionicu vi sa sobom ponesete sve što imate", navela je profesorka. 

A Pitulićeva uz veliko znanje ima i otadžbinsku ljubav, posebno prema Lešku u kojem živi. Kosovskoj Mitrovici i Prizrenu, gde radi, ali i Metohiji i Kosovu – ljubav za Srbiju i njenu mladost. Zato je Svetosavska blagodarnica ne samo velika čast.

"Obaveza da istrajemo na tom strašno teškom putu, na tim uskim vratima kojima se ide u život a posebno na Kosovu i Metohiji gde se prelama srpsko biće", istakla je Pitulićeva.

Životni moto profesorke Valentine Pitulić je ljubav koja je inspiracija i osnov našeg trajanja i opstajanja na balkanskoj vetrometini.

broj komentara 0 pošalji komentar