Grigorije Božović – bard srpske proze između dva rata

Delo Grigorija Božovića je prva asocijacija kada se govori o književnosti u Ibarskom Kolašinu. Bard srpske proze između dva svetska rata, pamti se kao dobar poznavalac srpskih sredina.

Pripovedač i putopisac Grigorije Božović rođen je u kući prote Vukojla, o Sretenju pre 139 leta, nadomak srednjovekovnog manastira Duboki Potok.

"On je srpski pisac koji je ušao u najveći broj pravoslavnih hramova i ostavio značajne podatke otim hramovima", kaže profesor književnosti dr Dragiša Bojović.

Najznamenitija ličnost Starog Kolašina, prve radove objavio je u beogradskom časopisu Nova iskra.

"Grigorije Božović je nastavljač centralnog toka srpske pripovedne tradicije koja je formirana i oblikovana tokom 19 veka. Faktički je on između dva svetska rata bio jedan od onih autora-pripovedača koji su u svom delu ispovedali takozvanu regionalističku poetiku", smatra pisac i književni kritičar Mihajlo Pantić.

Srbi sa severa Kosova kažu da je Božović njihov Andrić.

"Grigorija Božovića treba čitati kroz jedno nacionalno iskustvo. Njegovo kniževno delo je ustvari putokaz za jedan nacionalni put i nacionalni opstanak ne samo Srba na Kosovu i Metohiji", smatra kaže dr. Dragiša Bojović.

Pantić kaže da je lepa osobina naše kulture što svaki deo našeg kulturnog prostora ima nekog svog pisca.

"Od Veljka Petrovića i njegovog Ravangrada do Bore i njegovoga Vranja. i evo sad Kolašina i Grigorija Božovića. U tom smislu je dobro što se i na taj način pravi neka vrsta pripovedne mape u srpskoj književnosti", smatra Pantić.

Podsetimo da su Božovića pisci 1940. kao uglednog književnika starije generacije, izbrali za predsednika Srpskog PEN-kluba. Tako su potvrdili svoj sud, kako o njegovom književnom delu, tako i o njegovom mestu u istoriji srpske književnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar