Koliko košta kulturna potrošačka korpa

Učestalost odlaska u pozorište, bioskop ili muzej zavisi naravno od toga šta volimo, ali vrlo često više od toga koliko nam kućni budžet ostavi prostora. Suočeni sa svakodnevnim potrebama od kulture često odustajemo i bez provere koliko bi nas koštalo uživanje u muzici ili filmu. Istraživali smo i utvrdili da potrošačka korpa kulture za četvoročlanu porodicu može da košta 36.000 dinara mesečno, ali i svega osam hiljada dinara.

U potrošačkoj korpi kulture trebalo bi da se nađe jedna pozorišna karta, jedan odlazak u bioskop, knjiga i jedan koncert mesečno.

Ukoliko pola sata pred predstavu karte nisu rasprodate, možete je kupiti i za samo dvesta dinara. Organizujte grupu i film pogledajte za 150. Ako ste komformista, mesto u loži na koncertu ćete platiti 13.000, ali ga možete obezbediti i za deset puta manje novca, na galeriji ili u parteru. U operi koja je 30 puta jeftinija nego u svetu, uživaćete za 1.200 dinara, po punoj ceni.

Mnogo toga je i besplatno, poput likovnih izložbi, tribina, književnih večeri, promocija knjiga.

"Troškovi jedne potrošačke korpe u Srbiji su definitivno mnogo manji nego potrošačke korpe u zapadnoj Evropi. Pre svega što je kod nas diversifikacija cena pozorišnih pa i bioskopskih ulaznica, takva kakva je retko prisutna u Evropi", kaže dr Milena Dragićević Šešić sa FDU.

Kulturnoj ponudi nedostaju programi za treće doba i više sadržaja za mlade kakve ima, na primer, Omladinski savet na Kolarcu. Za sve organizatori nude posebne pogodnosti.

"Od ove sezone oni mogu prvi dan prodaje repertoara ostvariti popust od 20 odsto za kupovinu karata na blagajni, ali i za kupovinu karata onlajn, preko sajta Pozorišta na Terazijama", ističe Jovana Šuleić, iz pi-ar službe Pozorišta na Terazijama. 

"Dolaskom na našu blagajnu i popunjavanjem jednog formulara, što traje ukupno pet minuta, oni postaju vlasnici neke od kartica u skladu sa tim kojoj kategoriji pripadaju. Sa tom karticom ostvaruju tokom cele godine brojne pogodnosti na cenu karte", navodi Jelena Kostadinović Burazor, pi-ar Kombank dvorane.

Kulturna potrošačka korpa na nivou od mesec dana za četvoročlanu porodicu u punom iznosu je oko 36.000. Međutim, ako pratite povoljnosti koje vam daju kulturne institucije i organizatori kulturnih događaja, to može da iznese samo 8.000 dinara za četvoročlanu porodicu. Dve karte za pozorišnu predstavu mogu da budu dobar poklon.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 01. feb 2019, 23:52) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za kulturu

O kakvoj 'kulturnoj korpi' pricate?Kulturu konzumira srednja klasa a nje u Srbiji nema...

(petak, 01. feb 2019, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

"kultura"

Ove stvari uopste nisu nasa kultura.