Zoranu Penevskom nagrada "Rade Obrenović"

Na rođendan čika Jove Zmaja, na "Decembarskim Zmajdanima" u Novom Sadu, Zoranu Penevskom uručena je nagrada za najbolji roman za decu i mlade "Rade Obrenović". Dodeljena je i nagrada "Sigridrug" najuspešnijim učesnicima 27. Festivala monodrame za decu.

Polazeći od toga da filozofija i umetnost počinju od dečjeg čuđenja, Penevski je u nagrađenom romanu "Sara i januar za dve devojčice" pokazao da ozbiljne teme mogu biti primerene i mlađem uzrastu ukoliko se umetnički obrade, navodi žiri. Zašto je ovaj svet baš ovakav, pita se autor. U priči kombinovanoj sa stripom ukazuje da se za odgovorom traga kroz igru, zahvaljujući radoznalosti i mašti.

"Život nije isključivo crno-beo, jer se ovde takođe poigravamo u stripu koji se zove  Crno-beli vrt, već da suprotno od crnog nije belo, nego šareno, mislim da je najvažnije da čovek ima izbor, da ima osećaj da uvek može da promeni svoj život i da je on zapravo stvaralac svoje sreće", kaže Zoran Penevski.

Pisati za decu i mlade znači jako dobro preispitati sav svoj život, kaže laureat.

Panevski kaže da je otuda nagrada "Rade Obrenović" Zmajevih dečjih igara, važna kao jedan dobar pokazatelj da je to preispitivanje originalno, što bi najviše voleo da bude kao prepoznato, a s druge strane intimno mu je vrlo drago zato što je odrastao u okrilju Zmaja.

Nagrada Festivala monodrame za decu – "Sigridrug" pripala je književnici Vesni Aleksić za tekst monodrame "Ko se boji Greni, još?" i dramskom umetniku i reditelju Cvetinu Aničiću za izvođenje predstave "Simfonija u F-duru iliti mala lekcija protiv šunda". 

broj komentara 0 pošalji komentar