Slike Nemanje Okiljevića pred publikom u "Kombank dvorani"

Vek od pobede u Velikom ratu tema je izložbe slikara Nemanje Okiljevića otovorene večeras u "Kombank dvorani" u Beogradu. Tamo je pretpremijerno prikazan i film "Kralj Petar Prvi", reditelja Petra Ristovskog.

Stradanje i uzvišenost naroda i svakog malog čoveka koji je prošao velike bitke, od Kolubare i Cera, Albansku golgotu i proboj Solunskog fronta snažnom ekspresijom dočarani su u nekoliko likovnih ciklusa, od kojih je jedan naslovljen po pesmi Milutina Bojića "Plava Grobnica".

U upečatljivom likovnom izrazu Nemanje Okiljevića na slikama su stradalnici i demonizovani likovi koji su uzrokovali njihovu patnju.

Sudar dobra i zla snažno je vidljiv, baš kao što je u Srbiji 1914. godine zlo postalo ogoljeno, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvarajući izložbu.

"Istovremeno, nada za životom u slobodi, koji su tako jaki, daje snagu svim ovim neznanim junacima da se izbore sa svim nedaćama. Upravo ovde vidimo pobunu čoveka, koji svom svojom snagom želi da se suprostavi demonima, zlu i smrti, želeći da dopre do slobode", rekla je Gojkovićeva.

Izložba mladog umetnika upućena je novim generacijama sa željom da se upoznaju sa herojskim dobom srpske istorije i shvate značaj slobode za koju su se naši preci izborili.

broj komentara 0 pošalji komentar