Serija "Koreni" odvukla gledaoce u knjižare

Posle više od pola veka od prvog izdanja, roman "Koreni" je ponovo u središtu pažnje čitalaca. Delo koje je dobilo prvu NIN-ovu nagradu novu popularnost duguje seriji Radio-televizije Srbije, kojoj je poslužilo kao osnov za istoimenu seriju.

"Koreni" su u vrhu top lista – serija po gledanosti, roman po čitanosti. Klasik naše književnosti iz 1954. godine dobija bitku s najnovijim izdanjima i široj publici omiljenim lakim sadržajima. I ponovo je baš to – hit.

"U poslednje vreme kupci nam sve češće traže knjigu 'Koreni' Dobrice Ćosića i kažu da prate seriju na RTS-u", kaže knjižar Srđan Dosljak.

U izdavačkoj kući "Laguna" potvrđuju da je sa ekranizacijom poraslo interesovanje za ovo Ćosićevo delo.

"Kao prva NIN-ova nagrada i savremeni klasik, to je delo koje svih ovih godina privlači pažnju čitalaca. Međutim, sa ekranizacijom knjige, u zaista uspešnu seriju RTS, možemo da primetimo da je poraslo interesovanje za ovo književno delo", kaže Tanja Vučković iz "Lagune".

To je prilika za novi pogled na deo naše istorije i kolektivne svesti, na događaje s kraja 19. veka, političke i ekonomske okolnosti, preobražaj srpskog sela. 

"I što je najvažnije u porodičnom romanu, a 'Koreni' to jesu, vidimo šta se dešavalo sa porodicom kada je društvena stvarnost postajala intenzivnija, a politička konotacija bivala sve agresivnija i kada se umešala u sve sfere društva", navodi književni kritičar Petar Arbutina. 

Tako uspešne ekranizacije utiču na novi život knjiga, ali i kvalitet samog književnog dela važan je za nastanak televizijskih serija i filmova.

"Mislim da je neophodno da delo bude dobro da bi inspirisalo nekakvog novog čitača, budući da onaj koji se bavi njegovom dramatazicijom jeste jedan, možda posvećeniji, savakako bolji, uviđajniji čitač, koji ustvari treba da prebaci ili da preimenuje delo u sasvim drugačiji format", kaže Arbutina.    

Nešto se svakako promenilo i to nabolje – filmovi i serije više nisu zamena, već sve češće podsticaj za čitanje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 02. dec 2018, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Super serija i jedva cekam da vidim epizodu a da stariji Aćimov ne plače svako pet minuta.

(nedelja, 02. dec 2018, 20:19) - Гордан [neregistrovani]

Добронамерно

"Мислим да је неопходно да дело буде добро да би инспирисало некаквог новог читача, будући да онај који се бави његовом драматизацијом јесте један, можда посвећенији, свакако бољи, увиђајнији читач...“.
Не треба да буде увиђаЈнији читач, него увиђаВнији читач. Јер, сложићете се, читалац не врши увиђај..