Premijera "Limunacije" – podsećanje i opomena

U niškom narodnom pozorištu je premijera predstave "Limunacija" po tekstu Dušana Kovačevića, napisanom pre 40 godina po motivima pripovetke Stevana Sremca a u režiji Nebojše Bradića. Tekst je, kažu, aktuelan i danas a predstava i podsećanje i opomena.

"Limunacija" je gotovo uobičajena priča o učmaloj sredini koja navodno željno očekuje promene, koje donosi učitelj Sreta.

"On stalno drži neke političke govore–- jedna ideologija koja je potpuno pogrešna, nekoncentrisana, neusmerena već izmišljena ali jako sugestivna", kaže glumac Dejan Cicmilović.

"Uglavnom krenemo gde sam tu ja, i obično, čim se taj segment popuni i zadovolji, tu prestaje bilo kakvo interesovanje za neki dalji boljitak", kaže glumac Aleksandar Mihailović.

Autentični srpski tipovi i obični srpski građani prepliću se od Sremca do Kovačevića sve do današnjih dana.

"Upravo predstava ukazuje na te fenomene, pojave i slučajeve koji se i dan danas i u ovom vremenu na svoj način događaju i naša predstava je na neki način podsećanje na to ali i opomena", navodi reditelj Nebojša Bradić.

Ansambl niškog pozorišta tek četvrti put igra tekst Dušana Kovačevića, što je, kako kažu, razlog više da od "Limunacije" svi u Nišu mnogo očekuju.

broj komentara 0 pošalji komentar