Svi uglovi spomenika patrijarhu Pavlu

Od 15. novembra, kada je na travnjaku ispred Crkve Svetog Marka, odnosno na tramvajskoj okretnici na Tašmajdanu, iznikla skulptura sa obličjem partrijarha Pavla, reagovanja se ne stišavaju. I zaista, mnogo je povoda da se o ovom spomeniku govori.

Polje javnih spomenika poprište je gde se ukrštaju ideologija, istorija, politika, etika, estetika, kreativnost, urbanizam, ljudske sujete i volja za moć, krupni i sitni kapital, prošlost, sadašnjost i budućnost. U skorijem periodu, kod nas se na ovom frontu vode brojne bitke.

U nizu spomenika posvećenih patrijarhu Pavlu, u Republici Srpskoj, na Kosovu i u centralnoj Srbiji, tašmajdanski je podigao najviše prašine. Njegov autor Zoran Maleš želeo je da prikaže duhovno biće patrijarha u činu molitve, i da ostvari utisak lebdenja. Kao predložak odabrao je poznatu fotografiju na kojoj se njegova svetost vozi beogradskim tramvajem. I eto dobitne kombinacije. Sve je tu: crkva, tramvajska stanica i prilika da se, kada se patrijarhu izmakne stolica sa fotografije, ostvari iluzija lebdenja.

Podizanje spomenika, čija je vrednost 50.000 evra, donacija "Atlas grupe", prihvatio je odbor za podizanje spomenika koji su činili predstavnici crkve i države, kao i odbornici Skupštine grada, uz blagoslov patrijarha Irineja.

Najviše primedaba odnosi se na orijentaciju spomenika okrenutog ka kafiću, kao i na činjenicu da mu nedostaje tron. No tu je još niz spornih detalja.

Spomenik je izveden kao ljuštura koja podražava obličje patrijarha, a ne kao puna skulptura, smišljena da bude sagledana iz različitih vizura. Tako je položaj tela, gledan iz drugih uglova, osim frontalnog, neprirodan i nedostojan. Njegovo lice je grubo, ruke su težačke, a malo toga zrači duhovnošću.

U našoj istoriji malobrojne su ličnosti koje većinu ujedinjuju u ljubavi, poštovanju i pozitivnom osećanju. Takav je i Nikola Tesla, čija skrušena figura, oko čije izvedbe se pre petnaestak godina žustro polemisalo, stoji i dalje na ulazu u beogradski aerodrom, koji nosi njegovo ime. No, psi laju, a karavani prolaze. Tako će verovatno i statua patrijarha Pavla još dugo lebdeti na okretnici šestice. Ipak, utisak je da bi većina želela da pamti drugačiji lik ove izuzetne ličnosti.

Na sreću, čuvari sećanja na ljude koji su ostavili dubok trag u duhovnom prostoru nisu samo njihova materijalizovana obličja. A kultura sećanja nije političko pitanje, niti stvar odnosa vlasti i opozicije, već, iznad svega, pitanje ljudskog dostojanstva.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 01. dec 2018, 14:53) - ,," [neregistrovani]

Промена

Његовој Светости Блаженопочившем Првооцу Српском Павлу доликује споменик који је јасан израз Љубави, Побожности и Наде. Оно што је Он Проповедао и како Је Живео.

Овај споменик је занимљив, али је за изложбену просторију, а не да буде званични споменички израз Поштовања.

Наравно да је лепо да постоје разнолики дојмови како се Његова Светост Памти, али се за званичан споменик изражава свечано и прописно, приказ на Трону Древних Српских Првоотаца и у Свечаној Одежди.

Он је био скроман и јесте био изнад свагдашњих јадости, али је био званични Првоотац Богомоље старе осам векова, Духовни Вођа милиона Срба, који нису престали да га Уважавају, Воле и Надају се у Остварење Његових Поука.

(subota, 01. dec 2018, 14:41) - Dejan [neregistrovani]

Vreme

Beogradski pobednik je danas simbol Beograda a nekad je bio izmešten zbog neslaganja javnosti. Ni meni se ne sviđa ovaj spomenik, ali vreme će pokazati njegovu vrednost...

(subota, 01. dec 2018, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

@ Činjenica

Нису патријарх Паве и Никола Теса рођени у Хрватској него у Аустроугарској!

(subota, 01. dec 2018, 14:02) - Заза [neregistrovani]

Патријарх спуштен на ниво уличног забављача - недопустиво и срамотно!

Ко је имао прилику да посети европске метрополе, могао је да види уличне забављаче, који седе баш у оваквом положају, без столице, а народ около завирује како им то полази за руком. Дакле, уметник је највољенијег и најпоштованијег српског патријарха деградирао на ниво уличних забављача. Недопустиво и срамотно, ако мене питате. А та правдања да се моли, а није у молитвеном положају, или да седи у трамвају, а заправо ни на чему не седи, су смешна и вређају интелигенцију сваког иоле паметног човека.

(subota, 01. dec 2018, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Otkuda

Otkuda to obesmišljavanje onoga što je patrijarh bio po čitavoj Srbiji? Namera... nesvesnost...? Ko je započeo taj kult spomenika? Zašto? Ko tera tu bespredmetnu liniju tako dugo i uporno?
U Pravoslavlju je bista uglavnom reljefnog tipa, iz prostog razloga što cela bista ima senku, te ono što čini bistu je igra svetla i tame. Svetitelj se ne prikazuje sa senkom već svetlošću. A šta o tome znaju oni koji biste postavljaju? Očigledno ništa.

(subota, 01. dec 2018, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

@Mr Djurdje Zivkovic

Da li katolici pitaju pravoslavce kad podizu bistu nekog svog biskupa u Hrvatskoj recimo?

(subota, 01. dec 2018, 12:39) - Mr Djurdje Zivkovic [neregistrovani]

Ni mesto ni vreme

Spomenik postovanom vladiki je ponizavajuci i jos postavljen na javnom mestu. SPC nije drzavna i jedina religija u Srbij niti su svi gradjani pravoslavne veroispovesti.. Sta o tome misle muslimani, katolici i pripadnici ostalih verskih zajednica Gde su njihovi spomenici? Saglasnost g.Irineja je pogresna. Predlazem da SPC doradi ovu ljusturu i spomenik postavi u portu neke svoje crkve.

(subota, 01. dec 2018, 12:28) - miodrag [neregistrovani]

mozda gresim...

ono nije bio tramvaj... kako svi pisu i navode...
nego trolejbus...
koji to bolje znaju od mene neka kazu...

nekada je to bila linija 11, a kasnije 22...
od Lekinog brda tj. Krusevacke do Studentskog trga...

(subota, 01. dec 2018, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

Isuviše skromno i za skromnog Patrijarha Pavla

Jel to možda u pitanju ušteda materijala za neko masivnije postolje i stolicu a za, prošli vikend otkriven spomenik Kralju Petru u Novom Sadu nije se štedelo, već na postolju, pa na konju, pa nebu pod oblake.
Shodno veličini i značaju blagopočivšeg Patrijarha Pavla u našem narodu mogao se napraviti dostojanstveniji spomenik, svakako ništa grandiozno ni skupo, što ni sam ne bi želeo, ali samo da sedi na stolici, onoj namenjenoj za patrijarha a takva slika baš i postoji.

(subota, 01. dec 2018, 12:22) - Zoran [neregistrovani]

Velicina

Tesla i Patrijarh Pavle zasluzuju najvise i iz velike daljine vidljive spomenike. To najveci Srbi.