Izložba povodom 200 godina od izlaska Vukovog "Srpskog rječnika"

U Osnovnoj školi "Duško Radović" na Novom Beogradu priređena je izložba povodom 200 godina od izlaska Vukovog "Srpskog rječnika" u Beču i 150 godina od kada je Vukov pravopis u službenoj upotrebi u Srbiji. Veliki poduhvat je i odličan primer kako da se pokaže zahvalnost čoveku koji je zadužio srpsku kulturu i prosvetu.

"I s ponosom bih mogao kazati da je gotovo sve što svijet ima dostojno znanja o današnjem narodu našemu od mene i črez mene", zapisao je Vuk Stefanović Karadžić, tvorac "Srpskog rječnika".

U prilog njegovim rečima, delu i misiji svedoče kolaži od dokumenata i fotografija, knjige, lični predmeti. U njima je priča o nastanku i životu knjige koju proglasiše "knjigom nad knjigama", ali i svedočenja o Vukovoj borbi da se njegov pravopis prizna i uvede u osnovne škole.

"Optuživali su ga da je austrijski špijun, Austrijanci su ga optuživali da je špijun kneza Miloša, borio se sam, živeo je bez para, nije imao dovoljno novaca, žena mu je bila u Beču sa decom, nije mogla da ih izvede na bečke ulice jer su deca bila loše obučena. Stalno je jurio neke penzije od ruskog cara, od kneza Miloša, silni protivnici, sam i na kraju je pobedio. Zato je ta 1868. godina vrlo važna i za srpsku kulturu i za srpsku prosvetu", kaže bibliotekar Zoran Jovanović, autor izložbe.

Učenik osmog razreda  OŠ "Duško Radović" kaže da sada shvata stvari koje ranije nije znao, kako je Vuku zapravo bilo teško tokom svih godina njegovog rada. 

"Radili smo njegov rečnik. Ova izložba nam je bila veoma značajna zato što smo prikupili dosta novog znanja", kaže učenik Dmitar Filipović.

Učenica Teodora Bjeloš kaže da joj je najviše sa ove izložbe privukla pažnju knjiga "Vuk za početnike", koja je predstavljena u stripu, odnosno u stripu je predstavljen ceo Vukov život.

Za izložbu o 50 godina Vukove borbe korišćena je građa Arhiva SANU i Arhiva Srbije. Pomogli su fondovi Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke Matice srpske, Muzej Vuka i Dositeja.

"Mislim da kvalitet ove izložbe prevazilazi zidove i ove biblioteke i cele škole, i svakako zaslužuje da bude plasirana i dalje, u ostale osnovne škole", kaže muzejska savetnica Elijana Gavrilović.

Osnovna škola "Duško Radović" izložbu poklanja Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", koja 6. novembra, na dan rođenja filologa i reformatora srpskog jezika, obeležava 180 godina od osnivanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 06. nov 2018, 20:35) - Патриот [neregistrovani]

Како?

Ето Вук је успео пре 200 година уз велике муке и сам, да изда Српски речник, а ми данас немамо још увек велики свеобухватан стандардни српски речник. То би био велики успех за нашу културу, књижевност и преводилаштво, када бисмо имали један такав речник, али изгледа да о томе нико не размишља. Ником није важно, ни језикословцима ни политичарима, ни средствима јавног информисања. Бавим се превођењем и сналазим се како знам и умем. А ето Вук је умео да уради тај посао иако је живео у немаштини. Данас не живе у немаштини они који би требало да се брину о издавању Српског речника, али их изгледа такав посао не занима, имају ваљда важнија посла, него да се брину о једном таквом речнику. Стално убацивање туђица им је изгледа занимљивије и важније од "свог" језика...