Mećavnik, jedinstven umetnički prostor

Jedino godišnje doba na Mećavniku, koje nema svoj umetnički festival, je proleće. I dok proleće čeka, treći Jesenji pozorišni festival svečano će biti zatvoren večeras. Pored studentskih predstava, na repertoaru Festivala bile su i predstave Beogradskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

Posle Kustendorfa i Boljšoja, osnivanjem Jesenjeg pozorišnog festivala, reditelj Emir Kusturica je na dobrom putu da san pretvroi u realnost da Mećavnik postane, u svetu jedinstven umetnički prostor.

"Mislim da je pozorište najzaštićenije zato što ono ne trpi udar tržišta koje ga mlati gore-dole. Jednostavno postoje predstave kao što je ova juče, somborska koja na najdivniji način govori da ljudi koji se skupe oko dobrog projekta, naprave velika dela, jednostavno velike uzlete", kaže  reditelj i osnivač Jesenjeg pozorišnog festivala Emir Kusturica.

Kusturica kaže pošto je televizija preuzela od filma narativnu strukturu možda napravi  na proleće festival televizijskih serija i da se na velikom platnu gleda ono što se vidi na manjem.  

''Zlatni list'' biće dodeljen za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Studenti tri akademije iz Srbije i jedne iz Rusije, igrali su Dukovskog, Brehta, Kopkova i Beketa.

"Pošto je ovo prvi festival na kojem učestvujem, to ima težinu i značaj. Takođe mi je veoma drago da se na ovaj način povezujem s kolegama sa drugih akademija u našoj zemlji a od ove godine i sa kolegama iz inostranstva", kaže student režije FDU Rastislav Čopić.

Reditelj i član žirija Nikita Milivojević kaže da među studentima vidi da se ovo pojavljuje kao značajno mesto na njihovoj mapi uspeha, u smislu, ako predstava bude dobra možda ću doći na festival.

"To je lepo, jer to znači da je festival uradio dobru stvar sada i da bi ga trebalo podržati", kaže on.

Uz ogroman entuzijazam ovaj festival iz godine u godinu raste. Namera organizatora je da na petom izdanju, festival ima premijeru u svojoj produkciji.

broj komentara 0 pošalji komentar