Pozorišni festival na Mećavniku

Na Mećavniku je svečano otvoren Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice, koji se treću godinu zaredom održava, uz podršku kompanije NIS. Izvedena predstava "Kad bi Sombor bio Holivud" u režiji Kokana Mladenovića.

Pod sloganom "Pozorišni Kustendorf", ovaj festival preispitaće granice između pozorišta i filma, navodi se u saopštenju organizatora.

"Mećavnik je posebno mesto, sa posebnom čari i poetikom, koje inspiriše. Ove godine na festivalu učestvuje i pozorišni ansambl uz Rusije, što me posebno raduje", izjavio je na otvaranju generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev.

Kusturica je rekao da je njegova davnašnja želja da svako godišnje doba na Mećavniku obeleži jedan festival.

"Niko ne zna šta znači imati dva zavičaja i izgubiti i jedan i drugi i biti stranac svuda, rekao je Ivo Andrić. Pesnik Rilke je napisao, da kada jednom izgubiš svoj dom, više ga nikada nećeš naći. Mećavnik ih je na neki način obojicu demantovao, jer je moj dom koji je izgubljen u Sarajevu, zasnovan na ivici tih svetova", naglasio je Kusturica.

Prema njegovim rečima, ovaj festival treba otvoriti jednom zauvek i na kraju ga nikada ne zatvoriti.

Na otvaranju festivala izvedena je predstava "Kad bi Sombor bio Holivud", Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Kokana Mladenovića.

Prvog takmičarskog dana publici su se predstavili studenti Akademije umetnosti iz Beograda sa predstavom "Mamu mu...ko je prvi počeo" Dejana Dukovskog, kao i studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda sa predstavom "Pošto gvožđe" Bertolda Brehta.

Drugog dana festivala žiriju će se predstaviti studenti Državne pozorišne akademije iz Jaroslavlja iz Ruske Federacije sa predstavom "Slon" Aleksandra Kopkova, kao i studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada sa predstavom "Dok čekamo Godoa" Semjuela Beketa.

Festival će zatvoriti predstava "Crna kutija" Beogradskog dramskog pozorišta.

broj komentara 0 pošalji komentar