Koreografija i tradicija igre

Drugu godinu Beograd je domaćin etno-samita "TradicijaNova". Tema ovogodišnjeg skupa je koreografija i tradicija igre. Samit je otvoren koncertom "Ruku pod ruku" nacionalnih ansambala Hrvatske i Srbije, Lado i Kolo.

Petnaest naučnika – etnokoreologa, etnomuzikologa i dramaturga iz regiona, ali, i iz Irske, Velike Britanije, SAD, na skupu pokušavaju da odgovore na pitanje – Treba li koreografija da bude samo nematerijalno kulturno nasleđe ili mora da se prilagodi 21 veku i privuče novu publiku?

"Mislim da je tradicija jedna veoma dinamična pojava i ona prema tome mora da se razvija i mora da ide dalje, da se uklapa u trendove koji postoje, dakle, da širi vidike", navodi dr Dunja Nardi, docent na FMU.

U Irskoj uveliko na nivou edukacije kombinuju irski ples i druge plesne forme. U Kini tradicionalnu folklornu koreografiju uveliko osavremenjuju.

"Postoje tipičnii koraci ili pokreti tela koji su povezani sa tradicionalnom koreografijom. Istovremeno, ritam može biti drugačiji, ili brzina izvođenja pokreta, kao i način šminkanja ili oblikovanja frizure. I muzika može biti drugacija od tradicionalne – može se kombinovati savremeni bit sa tradicionalnim instrumentima", objašnjava Emili Vilkoks sa Univerziteta u Mičigenu.

Dugo je, posebno u gradskim sredinama, balet bio prestižniji od folklora.

"Naš zadatak jeste da negde raskinemo sa tom predrasudom i kažemo ne, ovo je legitimna umetnička forma, pa onda hajde da vidimo kako možemo da je učinimo privlačnom", navodi Vilkoksova.

Sem naučnog dela, svake večeri do 5. oktobra, održavaju se radionice i za publiku celovečernji koncerti.

broj komentara 0 pošalji komentar