Bi-Bi-Si je u opasnosti, upozoravaju britanski parlamentarci

Digitalizacija ugrožava ideju i ulogu javnih servisa, tehnološke kompanije postaće monopolisti sadržaja ako se ne donesu nova zakonska rešenja, poručuje grupa britanskih poslanika sa različitih strana političkog spektra.

Zahvaljujući internetu i digitalizaciji najbolji filmovi i serije su nam na dohvat prsta, dovoljno je da pritisnemo jedno dugme na daljinskom upravljaču.

Upravo to je najveća opasnost za britanske javne servise (Bi-Bi-Si i Kanal 4) koji su izloženi konkurenciji sa kojom ne mogu da se nose, poput Netfliksa, Amazona ili Skaja, poručila je u pismu britanskoj vladi grupa uticajnih poslanika.

Oni primećuju da postojeća zakonska rešenja privileguju javne servise na kablovskim kanalima, gde se moraju naći na početnim pozcijama.

Međutim, moderni televizori omogućuju pristup internetu i pritiskom na jedno dugme na daljinskom upravljaču moguće je "preskočiti" zakonsku obavezu i preći na plaćene digitalne servise koji imaju daleko veće budžete i daleko manje obaveze od javnih servisa.

Poreska inicijativa

Poslanici traže od regulatornog tela (OFKOM) da obaveze kakve postoje na kablu uvede i za emitovanje na internetu, odnosno da favorizuje javne servise zbog njihovog značaja za društvo i uloge koju su imali tokom 82 godine postojanja.

Tehnološke kompanije oštro se protive ovoj inicijativi navodeći da njihov sistem pretplate na sadržaj ostavlja mogućnost gledaocima da sami odluče šta žele da gledaju.

OFKOM ima razumevanja za pismo poslanika, ali smatra da se ovo pitanje mora zakonski urediti u parlamentu. 

Potpisnici inicijative traže da vlada postupi slično kao i po pitanju poreza, gde tehnološkim kompanijama novim propisima namerava da ograniči mogućnost izbegavanja plaćanja obaveza prema društvu, što je decenijama bila praksa.

"Ako se slažemo da javni servisi imaju veliki kulturni značaj za društvo, onda ih moramo učiniti vidljivim svakom građaninu", poručuje se u pismu.

"Bez naše reakcije tehnološki giganti iskoristiće svoju enormnu tržišnu snagu da sve više i više potisnu javne servise."

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 02. nov 2018, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

Nije u interesu

Ni "demokratskoj" V. Britaniji, ni BBC-u da se čuje istina iz drugih izvora, a bili su najveći zagovornici bombardovanja Srbije i RTS-a, zbog nedemokratskog društva

(petak, 02. nov 2018, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

Опасност

Ма какви филмови, проблем су информације па свако може да сазна о нечему из више извора а не само онако како би би си или си ен ен кажу. До сада је деценијама важило правило да су једине информације оне које емитује државни сервис, сада сви могу све да виде и чују. А то не ваља.