Srpska zvezda bečkog baleta čeka svoj prvi nastup u Beogradu

Gali Jovanović, solistkinji baleta Državne opere iz Beča uručeno je priznanje čiji je cilj da naše baletske umetnike koji rade u inostranstvu vrati u Srbiju. Nagradu "Vip poziva" dodeljuje Beogradski festival igre.

Uspešna karijera Gale Jovanović započeta je u Beču, u ansambu baleta Bečke opere. Zvezda je predstava "Krcko Oraščić", "Don Kihot", "Labudovo jezero" u koreografijama nekih od najvećih baletskih imena. Prve baletske korake napravila je u Beogradu u kom nikada nije nastupila.

Gala ističe da 13 godina već živi u Beču, ali da svaki put kada dođe u Beograd preplave je emocije.

"Volela bih jednom da nastupim na beogradskoj sceni, da li to bilo Narodno pozorište ili Centar Sava, da jednom odigram pred svojom publikom", kaže Gala.

Ipak igrala je na nekim od najprepoznatljivijih lokacija Beogada u filmu "Prestonica" kada je bila zaštitno lice 15. Beogradskog festivala igre. Šesnaesti festival je već u pripremi. Najavljen je na Sajmu scenskih umetnosti u Šangaju.

"U Šangaju vlada veliko interesovanje za taj film koji, ne samo da nam je doveo Galu u Beograd i predstavio je već na neki način predstavlja i naš grad", napominje Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

Za mlade umetnike bore se i druge evropske zemlje svedoči Aja Jung koja je nedavno bila član žirija balet teatra San Karlo u Napulju.

Najstarija evropska baletska operska kuća nedavno je organizovala audiciju za prijem novih baletskih igrača na kojoj je učestvovalo više stotina mladih iz Italije, ali i Evrope.

broj komentara 0 pošalji komentar