Niš u znaku klasične muzike

Niške muzičke svečanosti ove godine 44. put okupljaju ljubitelje klasične muzike i izvođače iz svih delova sveta. Koncerti se održavaju na tri lokacije u gradu.

Klasična muzika u Nišu se čuju na svakom koraku. U okviru Nimusa održava se devet koncerata. Na otvaranju i zatvaranju, po tradiciji, niški simfonijski orkestar nastupa sa vrhunskim inostranim solistima.

"Nimus je jedan od najvećih umetničkih festivala u zemlji. Ono čime smo se rukovodili i ono što nam je najbitnije je da ima prave muzičke zvezde u oblasti klasične muzike", kaže Svetozar Vezenković, umetnički direktor Nimusa.

Na Nimusu se mogu čuti i rok hitovi sastava Dip Parpl, Ej-Si/Di-Si i Kvin u klasičarskoj varijanti kvarteta Kreativo. To je ono što sve više privlači mlađe ljude.

"Vrlo mi je interesantna ta sličnost između gitare i violine. Mnogo toga od gitarske tehnike je i te kako primenljivo kod violine i nas violiniste sviranje gitare čini boljim violinistima", kaže Sanja Jović Đorđević iz kvarteta Kreativo.

Do 7. novembra publika će moći da sluša i etno-muziku, ali i klasičan džez.

"Najveće je interesovanje za nastup naše sugrađanke Bilje Krstić koja nastupa sa Bistrikom i za španski džez sastav ST Fusion", kaže Vesna Bratić, selektor festivala.

Festival, koji je uz Bemus i Nomus jedan od najuglednijih u zemlji, nastao je 1975. godine kao festival klasične muzike Oktobarske svečanosti.

broj komentara 0 pošalji komentar