"Knjiga solidarnosti" – hiljadu naslova za seosku biblioteku u Donjoj Stražavi

U okviru programske akcije Radio Beograda "Knjiga solidarnosti", seoskoj biblioteci u Donjoj Stražavi poklonjeno je 1.000 knjiga. Nakon četiri decenije to je prva biblioteka otvorena na seoskom području Opštine Prokuplje.

Učenici osnovne škole u Donjoj Stražavi kod Prokuplja, od sada će, umesto u grad udaljen šest kilometara, po knjigu odlaziti u svoju biblioteku.

"Mnogo mi znači, sada mogu da čitam mnogo raznih knjiga", kaže učenik Dimitrije Spasić.

Marija Tasković takođe voli da čita i planira da se učlani u biblioteku. Teodora se raduje i knjigama i druženju.

"Sad ću moći ovde da čitam knjige, imam i internet, mogu da se družim više sa svojim drugarima iz škole", rekla je Teodora.

Biblioteka je smeštena u školskoj zgradi, a knjige će, osim učenika moći da uzimaju i žitelji.

"Deca koriste knjige biblioteke, tako da će im sada biti lakše, a i za meštane sela. Trudimo se da naše selo živi", kaže učiteljica Gogica Stojiljković.

Meštanin Donje Stražave Dragoslav Milosavljević ističe značaj knjige, koja je na velika vrata ušla u njegovo selo.

"Knjiga je nešto što je značajno, vredno, što predstavlja napredak za celokupno društvo", navodi Milosavljević.

Ogranak biblioteke u jednom od najmnogoljudnijih sela u opštini Prokuplje oformila je matična biblioteka "Rade Drainac" iz Prokuplja uz donaciju Radio Beograda, koji je u okviru programske akcije "Knjiga solidarnosti" pokllonio 1.000 naslova.

"Presrećan sam što posle obeležavanja godišnjice Gvozdenog puka iz sredine koja je zadužila Srbe i srpstvo, 'Knjiga solidarnosti' deli ljubav i sreću sa ovom decom", rekao je Mihajlo Šćepanović, urednik akcije "Knjiga solidarnosti" Radio Beograda.

"Obećavam ovom prilikom da ćemo i u narednoj godini da nastavimo u istom pravcu, da ćemo da otvorimo neko odeljenje naše biblioteke u selima koje imaju preko 1.000 stanovnika", poručio je Dragan Ognjanović.

Odeljenje biblioteke opremila je opština Prokuplje kupovinom polica za knjige i kompjuterom sa internet vezom.

broj komentara 0 pošalji komentar