Više od 193.000 ljubitelja knjige na ovogodišnjem sajmu

Predajom "Otvorene knjige" ovogodišnjeg počasnog gosta, Maroka, narednom gostu, Egiptu, završen je 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Pod sloganom "Radost čitanja", okupio je oko 500 izlagača. Prema prvim procenama, na ovogodišnjoj smotri knjige bilo je više od 193.000 posetilaca.

Na kraju potvrda onoga što je rečeno na početku – ovo je najvoljeniji sajam knjiga. Velika knjižara okupila je posetioce iz čitavog regiona.

"Najpozitivnija stvar na sajmu knjiga kao i uvek su lica novih knjiga, i lica novih i starih čitalaca. To je uvek najbolje lice Sajma", kaže izdavač Gojko Božović.

"Ovaj sajam je i dalje za svoje čitaoce i to je najlepša stvar", rekla je urednica Jasna Novakov.

"Slaviti knjigu na ovaj način je zadivljujuće", ističe književnik iz Maroka Tahar Ben Želun.

Sajam je obeležio i značajne godišnjice naše književnosti.

"Najlepša stvar je što je Sajam obeležio 125 godina od rođenja našeg velikog pisca Miloša Crnjanskog, za čitaoce – što su dobili kapitalnu monografiju, a za nas kao izdavača što je to proglašeno izdavačkim poduhvatom godine", kaže izdavač Zoran Gutović.

Predstavljene su knjige domaćih velikana i onih koji to postaju; prevedena dela koja potvrđuju da idemo u korak sa svetom. Prava literarna reprezentacija: Džulijan Barns, Murakami, Oster, Hoseini, Kaningem, Jošua...

"Knjige kupujem čitave godine. Sajam je samo prilika da mnogo knjiga bude na jednom mestu", navodi jedan od posetilaca.

Neki dolaze zbog misterije i fantastike, neki zbog stranih pisaca, lepe književnosti, ili stručne literature.

Mnogima baš to znači, stručna literatura: priručnici, poslovne knjige – pod istim krovom. To su sadržaji koji čitaocu, osim duhovne zarade, donose i materijalnu.

Međutim, kada akcije karakteristične za supermarkete preplave glavnu arenu, u senci su glavne figure.

"Čini se kao da nema pisaca. Oni su tu, ali se ne vide", kaže književnik Mića Vujičić.

Dakle, još jednom je potvrđeno da je ovo naša najmasovnija manifestacija kulture, da su izdavači vitalni deo društva, da imamo dela domaćih autora vredna pažnje, ali da je oni zaslužuju više nego što je dobijaju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 28. okt 2018, 23:24) - anonymous [neregistrovani]

Samo...

Bih dodao da sajam Knjiga jeste to sto je ali svi zaboravljamo da podsetimo i gledaoce i citaoce, da Sajam Knjiga nisu samo nove knjige, novi naslovi neke nove i popularno stare licnosti, prestampane u neke nove boje i pruzene citaocima, da ne spominjem nove pisce koji preko noci postanu” slavni “ , Zato ne smemo da zaboravimo i moramo mnogo vise da podsecamo i Gledaoce i Citaoce na Srce sajma Knjiga a to je Antikvarno- Stara knjiga koja je svake godine tu uz nas na Sajmu u Galeriji Hale 4, tu se najvise zapravo oseti duh knjige pa i velelepnog sajma! Vidimo se Sledece godine, dragi prijatelji!