Dodelom nagrada završen 57. Oktobarski salon

Žiri 57. Oktobarskog salona dodelio je dve ravnopravne nagrade – umetnici iz Srbije Nini Ivanović za rad "Planina" i umetnici iz Francuske Margaret Imo za rad "Kraljica leoparda". Na najvećoj međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Srbiji, od 15. septembra na pet lokacija predstavljeni su radovi 72 autora.

Nina Ivanović je nagradu dobila za monumentalni žičani prostorni crtež "Planina".

"Ovde je prikazan jedan monumentalniji komad gde su predstavljene situacije i mesta koja sam ja posetila, u ovom slučaju je to planina Durmitor. U tom smislu mi je zanimljivo da se predstavi nešto što je tu oko nas, a takođe tehnika kojom to radim da malo prosto izmesti posmatrača", kaže Ivanovićeva.

Član žirija Dragan Jovanović Danilov ističe da je Magaret Imo iako mlada, vrlo značajna umetnica. "Izložila je skulpturu koja na vrlo lep način miri racionalno i racionalno apolonijsko i dionizijsko. Sem toga, skupltura imponuje finim zanatskim umećem", dodaje Jovanović Danilov. 

Direktorka Kulturnog centra Beograd Gordana Goncić rekla je da su Nina Ivanović i Margaret Imo dve mlade umetnice iste generacije koje karakteriše jasno definisan identitet i pravac.

Prema njenim rečima, ovogodišnji Oktobarski salon je najposećeniji do sada, sa više od 40.000 posetilaca.

"Regionalni i svetski smo prepoznati, tako da je odluka da salon postane bijenalna izložba bila ispravna, jer smo dobili i bolji kvalitet, a samim tim i publiku. To dokazuje da je moguće stvoriti umetnički relevantan događaj i dosegnuti do publike koja nije u prvi mah prepoznata kao publika ovakvih izložbi", istakla je Goncićeva.

Ukazala je da je Kulturni centar zauvek postavio Oktobarski salon i Beograd na svetsku mapu kulturnih dešavanja.

Na Međunarodnoj smotri savremene likovne umetnosti, pod sloganom "Čudo kakofonije", publika je ove godine imala priliku da uživa u savremenoj vizuelnoj umetnosti preko sedamdeset umetnika iz celog sveta.

Za šest nedelja, koliko je trajao Oktobarski salon, posetioci su mogli da uživaju u bogatom programu – brojnim crtežima, instalacijama, performansima, ali i filmovima i brojnim radionicima.

broj komentara 0 pošalji komentar