Iz reda za "Kupoholičarku" do reda za Saramaga

Međunarodni beogradski sajam knjiga ulazi u završnicu. Obeležile su ga dobre knjige, diskusije o važnim temama ali i promocije autora iz neknjiževnog, tabloidnog sveta. A i to se može posmatrati iz različitih uglova.

Ko je na sajmu knjiga sudio po kriterujumu "Reci mi šta čitaš pa ću ti reći ko si" primetio je raznolikost koja se kreće od literarnog neukusa do vrhunskog ukusa. To nameće pitanje: Može li čitanje bilo kakve knjige biti korisno za stvaranje navike čitanja koja jednog dana preraste u potrebu za dobrom literaturom?

"Bojim se da pravog odgovora nema zato što nema svevidećeg čoveka koji bi to mogao da potvrdi. Mi možemo samo da pretpostavimo i da priželjkujemo da dovoljan broj ljudi pređe na ozbiljno čitanje", kaže književnik Vladislav Bajac.

Književni kritičar Petar Arbutina podseća da u Priči o vezirovom slonu Ive Andrića ima rečenica koja kaže "I ono što se o čoveku slaže govori o njemu".

"I ono što je u estetskom, etičkom, poetskom i svakom drugom nivou medijski spinovana književnost, što očigledno prostorno vlada ovim sajmom jeste nešto što spada u pisanu reč. Oni za koje je književnost istraživanje, putovanje, odiseja svakako će sledeći nekakvu svoju refleksiju pročitati ono što im se nudi, a onda će, barem oni obazriviji i svakako vredniji shvatiti da to nije štivo za njih pa će tražiti dalje", smatra Vladislav Bajac.

Najbolji dokaz su čitaoci koji su još prošle godine stajali u redu za sagu o kupoholičarki i savete blogerki, a danas za Pola Ostera, Saramaga, Basaru. Posebno što o prethodnom ukusu ne bi da pričaju pred kamerom. A ima i onih koji kombinuju.

"Čitam Paula Koelja, Ljiljanu Habjanović Đurović, Isidoru Bjelicu. Inače, čitam i klasike – Dostojevskog, Tolstoja", kaže jedna od posetiteljki Sajma.

Kako je rekao jedan pisac: "Sve se menja, pa i način na koji pričamo i komuniciramo. Novi oblici su potrebni da izraze novi senzibilitet i nova razumevanja stvarnosti. Vrednosti, međutim, ostaju kao sigurna luka u koju se možemo vratiti."

Neki će tek krenuti u tu luku. Možda baš posle ovog sajma.

broj komentara 0 pošalji komentar