Predstava "Severoistoik" pobednik na Borinim danima

U Vranju su sinoć završeni 38. Borini pozorišni dani. Publika je, ocenjivanjem svake večeri festivala, birala najbolju predstavu. To je "Severoistok" Bitef teatra i Beoarta, u režiji Jane Maričić.

"Severoistok" je priča bazirana na svedočenjima preživelih u napadu čečenskih terorista na moskovsko pozorište. Čečenka, Ruskinja i Letonka ponovo proživljavaju talačku krizu.

"Fantom slobode jedan konstrukt koji svakog čoveka ponaosob košta, i za koji se svaki čovek ponaosob kao utopističku ideju, bori", kaže glumica Katarina Žutić.

Predstava "Severoistok" dobila je od publike ocenu 4,77, i druge predstave visoko su kotirane. Poslednje večeri festivala nastupalo je užičko pozorište "Kako održavati fikus" u režiji Juga Đorđevića.

"Zavisi da li ga tretiramo kao fikus ili kao jednog od nas, i kao jednog koji će ubuduće biti nešto, od čega ćemo zavisiti svi mi", rekao je Dušan Radojičić, glumac.

I ove godine su na alternativnoj sceni, u Domu vojske. Obnova zgrade, izgorele 2012. je u drugoj fazi. Trajaće do aprila, posle sledi opremanje.

"Podrazumeva najsavremeniju scenu, najsavremeniju rasvetu, ozvučenje, ali isto tako i filmski projektor, tako da će Vranje, zajedno sa Pozorištem, ujedno dobiti i bioskopsku salu", kaže  gradonačelnik Slobodan Milenković.

Slogan 38. Borinih pozorišnih dana bio je "Pozorištem do pozorišta". Do naredne manifestacije, očekuju, vratiće se na svoju, obnovljenu scenu.

broj komentara 0 pošalji komentar