Čitanje, radost koja traje od detinjstva

Svih proteklih dana deca su sa roditeljima ili organizovano sa nastavnicima i bibliotekarima dolazila na Sajam knjiga. Bila je to prilika da sretnu pisce ali i da od njih čuju kako da čitanje postane radost koja traje.

Radost čitanja počinje u detinjstvu. Izbori su razni od misterija i avantura, preko stripova do filozofije i psihologije.

"Srećom ja sam pre naučio da čitam nego da govorim u detinjstvu. Zato što je deda moj Stevan imao Zmaja Jovu koga mi je on čitao, tako da sam ja vizuelno znao svaku pesmu kako otprilike glasi. Onda sam ja gledao i čitao na čudo komšija", kaže pesnik Ljubivoje Ršumović.

"To je tako dobar izum, da ti sa par stotina dinara možeš da sebi omogućiš avanturu i putovanje koje bi te uživo koštalo mnogo mnogo više a pitanje da li bi se tako proveo. Koliko knjiga pročitaš toliko si pustolovina a često i života proživeo. I sam mnogo volim da čitam i to često govorim deci. Da nisam čitao kad sam bio vaših godina ne bi danas bio pisac i doživljavao ovako lepe pustolovine sa vama", objašnjava pisac za decu Uroš Petrović.

Heroji su u knjigama ali i pisci knjiga postaju heroji.

"Heroj u književnosti sigurno jeste Robinzon Kruso ili Tom Sojer jer su to knjige koje smo mi čitali, duže vremena znamo, koje smo u školi naučili i koje ćemo pamtiti za ceo život, kaže jedna mlada čitateljka.

Za neke je to Jovan Jovanović Zmaj a za neke Novak Đoković.

"Moj heroj od pisaca u književnosti to je zaista Branko Ćopić. Moram da priznam zato što sam ja u detinjstvu uzimao njegove rime a ja pisao svoje pesme. Naravno ja sam mnogo godina kasnije jednom na Kolarcu njemu priznao to. Rekao, izvini molim te, ja sad moram da ti se izvinim, kao dete sam uzimao tvoje rime a ja pisao svoje pesme. Naravno Branko je, kakav je već bio, rekao ma hajde Boga ti dobro si ispao na koga si se ugledao", priča Ljubivoje Ršumović.

"Ja sam jako srećan što mogu sa Ršumom da se družim a bio je jedan od heroja mog detinjstva baš zbog knjiga neobičnih knjiga koje je napisai a koje i danas piše", kaže pisac za decu Uroš Petrović.

"Moj najveći heroj jeste Pipi duga čarapa. Ja imam ličnu vezu sa njom jer kad sam ja bila mala meni su se mama i tata razveli. Meni je ta knjiga pomogla, da ja taj svoj problem u tom trenutku razrešim zahvaljujući knjizi", objašnjava pisac za decu Jasminka Petrović.

O tome kako da čitanje postane redovna aktivnost kojoj će se deca radovati razgovara se svakodnevno u sali "Desanka Maksimović" u programu za decu i mlade "Bajka o Kratkovečnoj".

broj komentara 0 pošalji komentar