Deca i magija čitanja na Sajmu knjiga

Školski dan na Sajmu knjiga obeležila je velika poseta đaka, nastavnika, bibliotekara. Za izdavače godine proglašeni su novosadski "Prometej" i beogradski "Službeni glasnik", a "Crnjanski – biografija jednog sećanja" Mila Lompara za izdavački poduhvat.

"Gospodar solitera i druga čuda" Miladina Ćulafića najbolja je dečja knjiga, a nagrada za najlepšu knjigu pripala je ediciji "Princeza Sofija" Vesne Aleksić u opremi Dušana Pavlića, sa ilustracijama Bojane Stojanović.

Specijalno priznanje za strip – grafičkom romanu "Sat" scenariste Dragana Lazarevića i crtača Vujadina Radovanovića. Deca smatraju da treba pročitati "Belu grivu", "Čudesno putovanje", "Tajni vrt".

Družili su se i sa omiljenim piscima i slušali o magiji čitanja.

"Pročitao sam stotine knjiga i proživeo stotine života čitajući te knjige i ja mislim da je u tome bogatstvo čitanja. Nije važno uvek čitati najbolje knjige. Naravno, trebalo bi pročitati Egziperijevog 'Malog princa', 'Doživljaje Mačka Toše' Branka Ćopića, 'Zagonetne priče' Uroša Petrovića", poručuje pisac Ljubivoje Ršumović.

Pisac za decu Jasminka Petrović ističe da su za dečje pisce posebno važni susreti sa decom.

"Izdvajam sa Sajma taj program jer su dečji pisci svakog dana imali svoje predstavljanje u sali 'Desanka Maksimović'", dodaje Petrovićeva.

Kako dete da zavoli čitanje? Kakvu lektiru ne volim, odnosno volim? Heroji u srpskoj književnosti za decu, nekad i sad. To su neke od tema, u okviru sajamskog programa "Bajka o Kratkovečnoj".

broj komentara 0 pošalji komentar