Nagrada za Izdavača godine ravnopravno pripala "Prometeju" i "Službenom glasniku"

Nagrada 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača ravnopravno je pripala "Prometeju" iz Novog Sada i "Službenom glasniku" iz Beograda, saopštio je žiri.

Za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga "Crnjanski - biografija jednog sećanja" Mila Lompara koju je objavilo Izdavačko preduzeće "Pravoslavna reč" iz Novog Sada.

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i "Pravoslavnoj reči" iz Novog Sada za knjigu "Spomeničko blago Republike Srpske" autorke Ljiljane Ševo i Društvu članova Matice srpske u Crnoj Gori iz Podgorica i Akademskoj knjizi iz Novog Sada za delo "Istorija američke književnosti" Radojke Vukčević.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu "Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti" Gideona Grajfa u izdanju Instituta za holokaust Šem olam , Akademskog koledža Ono, Fondacije za projekte edukacije za holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za reastauraciju jevrejskih grobalja - FHEP.

Dečija knjiga godine je "Gospodar solitera i druga čuda" Miladina Ćulafića u izdanju Srspke književne zadruge.

Specijalno priznanje za izdavača dodeljeno je Zavodu za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauke i umjetnosti Republike Srpske.

Specijalno priznanje za knjigu dobila su pet izdanja: "Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima" đakona dr Aleksandra Praščevića Izdavačke fondacije SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, "Ivo Andrić - Večiti kalendar maternjeg jezika" koju je priredio Miro Vuksanović a izdavači su "Makarije", "Obodsko slovo" i "Hercegovina izdavaštvo", "Manastir Svete Trojice Stanjevići 1338-2018" "Svetigora" sa Cetinja, "Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. I 20. Veku" Milovana j. Bogavca I Dragoslava S. Ćetkovića "Obeležje plus" iz Beograda i "Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu I Metohiji" urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića u izdanju SANU.

Specijalna nagrada za strip je dodeljena prvi put i to delu "Sat" Vujadina Radovanovića za crtež i Dragana Lazarevića de Lazara za scenario u izdanju "Pčelice" iz Čačka.

Odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), prof. dr Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević.

Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu dodeljena je naslovu "Ikone stila Srbije" Nede Todorović i Radmile Stanković u opremi Aleksandre Janković u izdanju "Zepter Book"-a iz Beograda.

Najlepša dečija knjiga je "Princeza Sofija" autorke Vesne Aleksić u opremi Dušana Savića sa ilustracijama Bojane Stojanović" Kreativnog centra" iz Beograda, a Specijalno izdanje za mladog dizajnera uručeno je Jeleni Vasiljević za knjigu "Hoster Beatrice: Miloša Švonje "Prometeja" iz Novog Sada.

broj komentara 0 pošalji komentar