Predstavljena monumentalna slika Nebojše Đuranovića u Galeriji RTS-a

U Radio-televiziji Srbije predstavljeno je monumentalno delo Nebojše Đuranovića "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" (500 x 300 cm), slika naslikana u čast osamstogodišnjice srpske državnosti. Posetioci Galerije Radio-televizije Srbije imaće mogućnost da uživaju u pogledu na ovo impresivno umetničko delo narednih nedelja koliko će biti izloženo javnosti.

Na otvaranju izložbe jedne slike govorili su likovni kritičari Đorđe Kadijević i Zdravko Vučinić, a prisutnima se zahvalio i autor dela.

Sam trenutak krunisanja, kao stvaralački motiv, oduvek je predstavljao veliki slikarski izazov. Poseban podstrek za umetnika ovom prilikom bio je format slike, monumentalnih dimenzija, kao kod slavnih prethodnika iz epohe majstora istorijskih kompozicija ranog 20. veka. Danas, u vreme postmoderne, skoro napušten način likovnog izražavanja.

Autoru dela bilo je potrebno godinu dana da napravi ovu impresivnu sliku krunisanja Stefana Prvovenčanog, čina kome su prisustvovali – pored njegove lične garde i porodice –vladike i episkopi koje je Sveti Sava hirotonisao pri povratku iz Nikeje.

Slika "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" autora Nebojše Đuranovića svedoči o slavnom vremenu, o svečanom istorijskom trenutku i ličnostima koje su obeležile početke formiranja budućeg državnog nasleđa.

Nebojša Đuranović je rođen 1968. godine u Beogradu.

Diplomirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1998. godine u klasi profesora Rastka Ćirića. Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a. Ima status samostalnog umetnika.

Imao je oko 20 samostalnih izložbi širom Srbije, u regionu, izlagao je u Beču. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Tokom 2001. i 2005. godine, boravio je na višemesečnim stručnim usavršavanjima u Francuskoj.

Evrobook je objavio slikarsku monografiju grupe autora Hronika tela u kojoj je predstavljeno njegovo portretno i figurativno slikarstvo od 1995. do 2010. godine. O njegovom radu pisali su Nikola Kusovac, Sreto Bošnjak, Dragan Jovanović Danilov, Dejan Đorić i Zdravko Vučinić. Njegove slike nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama širom sveta.

Živi i radi u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar