Izložba "Od ognjišta do svitanja" u Hramu Svetog Save

U svetosavskoj lavri na Vračaru otvorena je izložba "Od ognjišta do svitanja", autora Nikole Brkanovića iz Sombora.

Kada umetniku zastane dah od prirodnog okruženja Arhangela, zadužbine cara Dušana ali i zadužbina kralja Milutina, Bogorodice Ljeviške, zadivljujuće istoimene i drugih fresaka, kao i živopisa "arhitektonske lepotice" Gračanice, nastanu dela koja to potvrđuju.

Izložena su u Crkvi Kneza Lazara svetosavskog hrama. 

"Dugo sam u tom svetu. Ti moji sveci. Ima tu i moje đedovine, ima tu moje Slavonije,ali baš ognjište. Sva ognjišta su ovde, a najstarije je kosovsko", kaže Nikola Brkanović, autor izložbe "Od ognjišta do svitanja".

Na Brkanovićevim slikama "Molitve za povratak u podvig", "Konak Arhangela" i tako redom do "Dušanovog grada" ali i simbola stradanja i novih rađanja i cvetanja - slika "Kosovski božuri".

"Sam naziv izložbe "Od ognjišta ka novim svitanijma" nas na neki način upućuje da su Kosovo i Metohija zaista naše ognjište, naše izvorište srpsko i pravoslavno. I da upravo tamo treba da se nadahnjujemo duhovnom snagom", kaže Gavrilo Grban iz Uprave za saradnju saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Izložbu "Od ognjišta do svitanja" u Hramu Svetog Save organizavala je Uprava za sradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Možete je razgledati do 28. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar