"Krunisanje Stefana Prvovenčanog" u Galeriji RTS-a

Slika Nebojše Đuranovića "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" (300 x 500 centimetara) naslikana je u čast 800. godišnjice srpske državnosti. Umetnički je doživljaj tog čina, kreativno viđenje prošlosti. Posetioci Galerije Radio-televizije Srbije imaju mogućnost da uživaju u pogledu na impresivno umetničko delo od 23. oktobra do 9. novembra do kada će slika biti dostupna javnosti.

Najveća vrednost srednjovekovne Srbije, uzor duhovnosti i viteštva, vezuje se za ličnost i delo najmlađeg sina Stefana Nemanje, Rastka, budućeg arhiepiskopa srpskog – monaha Save.

Stefan Prvovenčani, drugi sin Stefana Nemanje počeo je da vlada Srbijom kao veliki župan, da bi 1217. podigao državu Nemanjića na status kraljevine.

Posle sticanja autokefalnosti srpske crkve u Nikeji 1219. godine, arhiepiskop Sava se vratio u Srbiju i krunisao brata Stefana Nemanjića po pravoslavnom obredu u Manastiru Žiča. Sin velikog župana Stefana Nemanje kao prvi krunisani kralj među Nemanjićima nazvan je Prvovenčani.

Krunisanju Stefana Prvovenčanog, prisustvovali su – pored njegove lične garde i porodice –vladike i episkopi koje je Sveti Sava hirotonisao pri povratku iz Nikeje.

Manastir Žiča, sveto mesto, i danas, posle osam vekova, svedoči o jednom od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda.

Sam trenutak krunisanja, kao stvaralački motiv, oduvek je predstavljao veliki slikarski izazov. Poseban podstrek za umetnika ovom prilikom bio je format slike, monumentalnih dimenzija, kao kod slavnih prethodnika iz epohe majstora istorijskih kompozicija ranog 20. veka. Danas, u vreme postmoderne, skoro napušten način likovnog izražavanja.

Slika "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" autora Nebojše Đuranovića svedoči o slavnom vremenu, o svečanom istorijskom trenutku i ličnostima koje su obeležile početke formiranja budućeg državnog nasleđa.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 26. okt 2018, 12:30) - Ђорђе [neregistrovani]

Крунисање

Ко би рекао да данас постоји сликар који се усудио да наслика овакво дело! Време ће показати колико је успео у свом подухвату. Али, јуче када сам отишао у Галерију РТС-а и видео слику уживо, мој једини коментар је - свака част! !!

(četvrtak, 25. okt 2018, 23:31) - Маја [neregistrovani]

Крунисање Стефана Првовенчаног

Слика је пробудила осећање поноса у мени. Фантастично сликарство ! Хвала РТС-у што нам је омогућио овакво задовољство!

(četvrtak, 25. okt 2018, 07:20) - anonymous [neregistrovani]

Puno truda, ali...

Ali, da li je slika "monumentalna" zato sto su joj dimenzije 5x3 metra? Mozda bi bolje bilo da je malo manja, ali da likovi ne izgledaju kao na omotu nekog stripa. Prvo sam pomislio na (izvrsnu) Stripoteku, vecina naslovnica radjena je ovakvim stilom. Interesantno, da, monumentalno - svakako ne

(utorak, 23. okt 2018, 14:53) - Petar [neregistrovani]

Umetnost

Ovako preko TV-a izgleda fantasticno, a verujem da tek uzivo izgleda kao nestvarno delo. Svaka cast za ideju i kompoziciju likova.