Ministar kulture Maroka posetio Narodni muzej

Muhamed el Araž, ministar kulture i komunikacija Maroka, posetio je Narodni muzej u Beogradu u pratnji ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića i direktorke nacionalnog muzeja Bojane Borić Brešković.

El Araž je ocenio da je Narodni muzej u Beogradu izuzetno važan, jer predstavlja istoriju jedne zemlje.

Najviše su ga iznenadili izloženi eksponati koji se, kako je primetio, ne odnose samo na Srbiju, nego predstavljaju svetsku baštinu.

El Araž je u izjavi Tanjugu konstatovao da postoji veliki prostor za saradnju između Maroka i Srbije, kako u pogledu razmene izložbi, tako i u oblasti pozorišne umetnosti i muzike.

Naglasio je da su vrlo ponosni što je Maroko ove godine počasni gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

"To je za nas velika čast i to je dobra prilika da ojačamo našu saradnju. Ministar Vukosavljević i ja razgovarali smo o tome da ustanovimo Nedelju marokanske kulture u Srbiji i Nedelju srpske kulture u Maroku u okviru kojih bi javnost upoznali sa festivalima, a kasnije prikazivali filmove srpske, odnosno marokanske produkcije", rekao je ministar kulture.

El Araž je podsetio na izuzetnu saradnju u oblasti politike između Maroka i Srbije i dodao da je ovo prilika da se osnaže i odnosi u oblasti kulture.

Ministar Vukosavljević je naglasio, nakon sastanka sa svojim marokanskim kolegom, da je postignut najviši stepen saglasnosti o neophodnosti daljeg poboljšanja odnosa u oblasti kulture, što se na prvom mestu odnosi na veći broj prevoda dveju književnosti.

"Mi tu kaskamo. Savremeni marokanski pisci su vrlo kvalitetni, a naša publika ih malo poznaje. Dogovorili smo se da intenzitet saradnje u toj oblasti bude značajno povećan i predložićemo za početak da tri-četiri romana naše klasične književnosti budu prevedena u Maroku", rekao je Vukosavljević Tanjugu.

Prostor za saradnju u oblasti filma 

Konstatovao je i veliki potencijal za saradnju u oblasti kinematografije, ali i između muzeja i manifestacija.

"Naši ljudi Maroko uglavnom poznaju po izuzetnim turističkim kapacitetima i bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, a mi želimo da se institucionalno više i bolje povežemo u oblasti kulture", istakao je ministar.

Maroko je, napominje, oduvek bila prijateljska zemlja i kultura je jedan od načina da se ti odnosi unaprede.

U prvoj polovini naredne godine biće održana Nedelja marokanske kulture u Beogradu, a do kraja 2019. dogovoreno je da se organizuje Nedelja srpske kulture u Maroku.

Vukosavljević je naveo da je dogovorio sa svojim kolegom da pokušaju da intenziviraju saradnju filmskih centara dveju zemalja u pogledu koprodukcija, kao i gostovanje izložbe marokanskog nacionalnog muzeja u Narodnom muzeju u Beogradu tokom naredne ili 2020. godine.

Ministri Vukosavljević i El Araž otvoriće večeras na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga štand Maroka, koji je prva arapska zemlja počasni gost.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara, izrađenom u originalnom marokanskom stilu, biće predstavljeni najznačajniji nacionalni izdavači, javne institucije i više od 1.000 naslova.

U ime zemlje počasnog gosta tokom Sajma knjiga predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, istoričar i generalni sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdulah Busuf, koji će pozdraviti posetioce na večerašnjem otvaranju Sajma, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam održati sutra koncert u Domu omladine Beograd.

broj komentara 0 pošalji komentar